Nieuws/Buitenland
2296367
Buitenland

Juncker gaat niet in op ’gezondheidsprobleem’

BRUSSEL - Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil niets zeggen over mogelijke gezondheidsproblemen. De Luxemburger moest bij de NAVO-top door staatshoofden op de been worden gehouden toen hij zichtbaar moeite had om overeind te blijven.

Op video’s en foto’s van de NAVO-top woensdag is te zien dat een meestal lachende Juncker ondersteund wordt door onder anderen minister-president Mark Rutte.

Donderdag wilde een woordvoerder van Juncker niets zeggen over eventuele gezondheidsproblemen: „Het is niet aan ons zijn gezondheidstoestand in het openbaar te bespreken.”

Rutte zei dat Juncker pijn in zijn rug had. Korte tijd na het incident nam Juncker zoals gepland weer deel aan de NAVO-top.

Juncker sprak al in 2014 twijfels tegen over een slechte gezondheid. De EU-topman gaf toen wel toe ischiasklachten te hebben. Volgens de toenmalige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem was Juncker „een verstokte roker en drinker.” Juncker zelf zei toen dat hij geen alcoholprobleem had.