Nieuws/Binnenland
2296638
Binnenland

Automobilisten beloond voor goed gedrag

Spaarpaal temt hardrijder

Eerde - Automobilisten belonen voor goed gedrag heeft meer effect dan ze te bestraffen. Dat is de voorlopige uitkomst van een opzienbarende proef in Noord-Brabant. Daar heeft de provincie geen flitspalen geplaatst om hardrijders aan te pakken, maar een ’spaarpot’ waarmee weggebruikers die zich aan de snelheid houden, geld in het laatje brengen.

Het gevolg is dat op die locaties de snelheidsovertredingen zijn gedaald. Reed gemiddeld 65% van de passanten voorheen te hard, nu is dat afgenomen tot 40%. „Nog veel te veel natuurlijk, maar het begin is er”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat (Mobiliteit). „We hebben proefgedraaid met de ’spaarpot’ in Helmond en Eersel en nu is Huisseling aan de beurt. De animo is enorm, vandaar dat we overwegen er meer aan te schaffen. Want het resultaat vraagt daar eigenlijk wel om...”

Verplichting

„Wij gaan hem hier in Eerde missen hoor. Want je merkt gewoon dat mensen zachter gaan rijden. Helemaal hier in de wijk zien bewoners het als verplichting. Niet alleen vanuit verkeersveiligheid, maar ook om geld bijeen te sparen voor een gezellig evenement in ons dorp”, zegt Rineke van den Boom.

"Ik heb al heel wat geld opgebracht met mijn rijgedrag"

De ’spaarpot’ staat bijna in haar voortuin en ze ziet vanuit haar woning de auto’s allemaal afremmen. „Tenminste van de ene kant gezien, want eerlijk gezegd rijden ze vanaf de andere richting bijna wel allemaal harder dan de toegestane 30 km/u. Ja, ik hou er zelf ook rekening mee en heb al heel wat geld opgebracht met mijn rijgedrag. Namelijk zes cent per keer dat je binnen de limiet de paal passeert”, aldus de bewoonster van de Kapelstraat in Eerde. Wie zich aan de snelheidslimiet houdt, krijgt een duimpje omhoog te zien. Snelheidsduivels een duimpje naar beneden. Gemeenten waar de paal staat betalen de beloning.

„Natuurlijk hou je er rekening mee”, stelt Geertje Timmers. „Het is toch gênant als je een duim naar beneden krijgt, puur omdat je in een woonwijk je niet aan de snelheid houdt. Ik vind het een prachtig initiatief. Jammer dat de paal weer verhuist naar een andere gemeente.”

"De komende twee jaar is hij al gereserveerd"

Sinds de provincie Noord-Brabant het apparaat ontwikkelde, staan de gemeenten in de rij om de paal een paar weken te mogen gebruiken. „De komende twee jaar is hij al gereserveerd”, lacht Van der Maat (Mobiliteit). „Wij wilden verkeersveiligheid op een ludieke manier onder de aandacht brengen. Want met rond de honderd slachtoffers zijn wij de provincie met de meeste verkeersdoden.”

„Wij geloven dat mensen kunnen veranderen. De actie moet verkeersdeelnemers aan het denken zetten, want 90% van alle ongevallen blijkt te liggen aan menselijk gedrag, zoals te hard rijden of niet goed opletten”, weet de gedeputeerde.

De teller in Eerde staat inmiddels op bijna €1700, dat besteed gaat worden aan het evenement ’Monumentaal Eerde’. In Helmond wordt het gespaarde geld van €500 gebruikt voor de aanschaf van skelters en speelgoed voor het speelveldje in de wijk. „We hebben de meter als provincie zelf ontwikkeld”, weet Van der Maat. „Die eerste paal kostte naar schatting een kleine €10.000, maar het is zeker het overwegen waard er meer te laten maken.”