Nieuws/Binnenland
2296710
Binnenland

Vertragingen en uitval nemen in rap tempo toe

Stapels klachten over hsl

Utrecht - Opnieuw is er een explosie van klachten over de hogesnelheidslijn. Omdat NS dit jaar veel meer treinen over het flitsspoor laat rijden, nemen de vertragingen en uitval van ritten ook toe.

Reizigersvereniging Rover slaat alarm. „De punctualiteit op de hsl neemt razendsnel af. In januari had 88,5 procent maximaal vijf minuten vertraging, in mei was dat gedaald tot 81,9. De uitval van treinen schommelt tussen 7 en 20 procent, afhankelijk van tijdstip en traject. Normaal zou dat 2 tot 5 procent moeten zijn”, aldus een woordvoerder.

NS geeft toe dat er problemen zijn. „Dat hebben we begin dit jaar ook aangekondigd. Naast de IC Direct tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda laten we nu ook een intercity deels over de hsl rijden tussen Den Haag en Eindhoven en nieuw is de IC Brussel. Naast Thalys en Eurostar. Al die ritten moeten ingroeien”, aldus een woordvoerder.

"De hele hsl-infrastructuur is aan opwaardering toe"

Volgens hem wordt er met onder andere de Belgische spoorwegen geëvalueerd wat er misgaat en vooral hoe de betrouwbaarheid van de snelle treinen verbeterd kan worden. „Het blijft ook een technische kwestie. Zo bouwen we nieuwe software in onze locomotieven in. Maar de hele hsl-infrastructuur is aan opwaardering toe. Dat kost wel geld.”

De NS-zegsman laat weten dat er nu even te weinig reservematerieel is om de hsl optimaal te bedienen. „We zijn druk bezig met aanpassingen. Binnen een paar maanden moet dit hispeed-traject weer op orde zijn, binnen de normen. Overigens gaat het lang niet op alle dagen slecht. We moeten de kritiek wel relativeren”, meent hij.