Nieuws/Binnenland
2296718
Binnenland

’Je hoort gewoon vrije tijd te hebben’

Veel chauffeurs beboet om gebrek aan rust

DEN HAAG - Buitenlandse truckers overtreden nog vaak de regels door hun vrije tijd in hun wagen door te brengen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 103 vrachtwagenchauffeurs hiervoor beboet. Dat komt neer op bijna een kwart van alle chauffeurs die een controle kregen. Onder de beboete truckers waren geen Nederlanders.

„Chauffeurs uit andere landen waren gewend om hun weekenden in de vrachtwagen door te brengen”, licht een woordvoerster van de ILT toe. Maar een uitspraak van de Europese rechter maakte eind vorig jaar duidelijk dat dit tegen de regels is, die voorschrijven dat een vrachtwagenchauffeur de wettelijk verplichte rusttijd buiten de vrachtwagen moet doorbrengen.

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de chauffeur naar huis kan

„Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de chauffeur bijvoorbeeld naar huis kan of op een goede locatie terechtkan”, aldus de woordvoerster. „Als je uitgerust bent, doe je je werk beter en maak je ook minder snel fouten. Je hoort gewoon vrije tijd te hebben.”

Wekelijks heeft een trucker in principe recht op een blok van 45 uur vrije tijd. Dat mag een keer iets korter zijn, mits dat binnen drie weken wordt gecompenseerd.

De boete bedraagt 1500 euro. Die moet de werkgever betalen. Kleine zelfstandigen draaien er zelf voor op.