Nieuws/Binnenland
2296747
Binnenland

Twee jaar cel en jeugd-tbs voor doodslag

Verdachte van doden Savannah krijgt maximale straf

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft een 17-jarige Angelo S. uit Den Bosch veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs wegens het doden van Savannah uit Bunschoten. Het veertienjarige meisje werd vorig jaar juni dood in een sloot in haar woonplaats gevonden, enkele dagen nadat ze vermist was geraakt.

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

De tbs-maatregel kan tot maximaal zeven jaar duren. In bepaalde gevallen kan deze daarna worden omgezet in volwassenen-tbs.

Het is de maximale straf die een minderjarige van die leeftijd kan krijgen. De verdachte, die altijd heeft ontkend dat hij iets met haar dood te maken heeft, was destijds zestien. De twee hadden op de dag van haar verdwijning een afspraakje. Uit het vonnis blijkt dat de verdachte verliefd was op Savannah. Maar hij was ook boos op haar en voelde zich belazerd, omdat ze ook contact had met een andere jongen.

Vermoedelijk verdronken

Toen Savannah werd gevonden bleek ze groene planten in haar hand te klemmen. Volgens de rechtbank is ze vermoedelijk verdronken. Angelo S. bekende dat ze die middags een afspraak hadden en een tijdje op een bankje zaten.

Angelo S. zei dat hij boos was op Savannah, omdat hij erachter was gekomen dat ze in de tijd dat hij iets met haar had, ook contact had met iemand anders.

Uiteindelijk belanden beiden in een sloot op het industrieterrein. Dat blijkt uit modder, worteltakken en een slakkenhuis die zowel bij het slachtoffer als op de kleding bij de jongen zijn gevonden. Het slakkenhuis zat in zijn jaszak. De verdachte is blijven ontkennen dat hij ook in de sloot is geweest, maar de rechtbank vond de bewijzen voor het tegendeel overduidelijk. Waarschijnlijk is er sprake geweest van een worsteling in de sloot. Hij heeft haar daarna achtergelaten.

Volgens Angelo S. moest Savannah tijdens hun afspraakje snel weg. Vreemd was dat hij haar fiets had, en deze 6 kilometer verderop achterliet. Daarna probeerde hij een lift te regelen naar het buitenland en zette hij een alibi in elkaar.

Zwijgen wordt Angelo zwaar aangerekend

De familie verkeerde dagenlang in onmenselijke spanning, zegt de rechtbank, voordat hun Savannah toevallig door een voorbijganger werd gevonden.

Angelo S. heeft ervoor gekozen te zwijgen over wat er zich die fatale middag heeft afgespeeld. Het jongere zusje schreef hem zelfs een briefje waarin ze vroeg om duidelijkheid te verschaffen. Maar, tevergeefs.

Dat zwijgen rekent de rechtbank Angelo S. zwaar aan. „Daardoor heeft S. de familie de mogelijkheid ontnomen om op een waardige manier afscheid van Savannah te nemen. Dat ging niet meer omdat ze een paar dagen in het water had gelegen.”

Doodslag en niet moord

De rechtbank gaat uit van doodslag en niet van moord, omdat ze niet bewezen acht dat de jongen vooraf de intentie heeft gehad haar om te brengen. Het OM vond voorbedachte rade wel bewezen. Dat zou zijn op te maken uit onlineberichten die hij voor 1 juni, de dag dat Savannah verdween, had geschreven. Maar de rechtbank stelde dat jonge mensen zich wel vaker bedienen van grof taalgebruik in chatberichten en dat daaruit niet een moordplan hoeft te blijken.

De rechtbank volgde de maximale strafeis van de officier van justitie.

Gesloten deuren

De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachte minderjarig is. De uitspraak was wel openbaar. De familie van Savannah volgde de uitspraak vanuit een andere zaal. Angelo S. wilde er vandaag wel zijn, zegt de rechtbank, maar zag er bij nader inzien toch vanaf vanwege de aanwezigheid van de pers.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je terug onderaan dit artikel of via @saskiabelleman .