Nieuws/Binnenland
2297112
Binnenland

Cursus krav maga op de dansvloer

Homodisco strijdt tegen geweld met eigen verdedigingscursus

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

AMSTERDAM - De homoscene neemt het heft in eigen hand tegen het toenemende geweld in de stad. In de populaire discotheek Nyx op de Reguliersdwarsstraat worden volgende week voor het eerst verdedigingslessen gegeven. Initiatiefnemer is de 32-jarige Junior van Keulen. „In de cursus worden deelnemers niet geleerd om klappen terug te geven, maar om de situatie te deëscaleren”, zegt hij.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De cursus wordt gegeven in de grote zaal van de Nyx, op de dansvloer, voorafgaand aan de wekelijkse clubavond.

De maat was vol voor Van Keulen toen uitsmijter Twan van de populaire discotheek vorige maand werd uitgescholden en met stenen bekogeld. Onderweg naar de tram werd hij ook nog eens achterna gezeten door een groep jongens. „Twan is geen travestiet of dragqueen. Hij is een clubkid en ziet er extravagant uit, zeg maar Boy George of David Bowie. Die vielen ook altijd op door het gebruik van make-up. Juist die creatieve geesten die met make-up werken, worden hier in onze club welkom geheten. Maar op straat krijgen ze nare reacties.”

"’Het is jammer dat het nodig is’"

Niet veel later na de belaging van Twan werd travestiet Monique de la Fressange op de Prins Hendrikkade in elkaar geslagen. Ook zij is een vaste waarde op de Reguliersdwarsstraat. „Wat we willen is zelfvertrouwen kweken”, zegt Van Keulen. „Het is jammer dat het nodig is. Maar het moet.”

Van Keulen, zelf een succesvol danser die onder andere schitterde in de musical Billy Elliott, ziet de vijandigheid toenemen. „Ook ik heb er last van. Dagelijks rijden er hier door de Reguliersdwarsstraat jongens op de scooter die naar je schelden of je vies aankijken. Voorheen gebeurde dat misschien in Nieuw-West, maar inmiddels vindt het in de hele stad plaats. Daardoor voel je je nergens meer veilig. Ikzelf ga ook nooit meer alleen naar huis. Dat moeten we niet toelaten.”

„Wat we willen is zelfvertrouwen kweken”, zegt Junior van Keulen van Club Nyx.

„Wat we willen is zelfvertrouwen kweken”, zegt Junior van Keulen van Club Nyx.

De zelfverdedigingscursus moet laagdrempelig zijn voor de homogemeenschap. „Het is een serieus en naar onderwerp, maar door het zelf te doen, voel je je minder slachtoffer.”

De zelfverdediging die volgende week voor het eerst in de Nyx wordt gedoceerd, is krav maga. „Het is een basiscursus zelfverdediging”, aldus Van Keulen. „Het is gemakkelijk om te leren, ook voor diegenen die niks met sport hebben. Deze methode gaat uit van je natuurlijke primaire reactie. Het gaat om jezelf beschermen. Het is niet de bedoeling het gevecht aan te gaan. We leren de deelnemers om actie te ondernemen en weg te rennen en te ontsnappen. En misschien om iemand in zijn ballen te trappen. Meer niet.”