Nieuws/Binnenland
2297970
Binnenland

Grapperhaus neemt het op voor taserende agent

DEN HAAG - De agenten die tegen de regels in een stroomstootwapen hebben gebruikt tegen een dementerende Rotterdammer, verdienen ook begrip. Het was voor hen een „hele akelige noodsituatie”, vindt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Zijn collega Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakt zich juist zorgen over het incident.

Grapperhaus neemt het op voor de politie, die onder vuur ligt sinds het voorval van afgelopen weekeinde uitkwam. De zaak wordt nog onderzocht, maar het schort in ieder geval niet aan de kennis van de regels, stelt de minister. De agenten wisten dat ze de taser niet in psychiatrische instellingen mogen gebruiken, maar beseften niet dat ze op een verpleeghuisafdeling waren waar dat verbod ook geldt. Extra instructies voor de politie vindt hij dan ook niet nodig.

„De politie deed dit niet uit gemak of iets dergelijks”, benadrukt Grapperhaus. „Dit was echt hele akelige nood.” Hij gaat „spoedig” in gesprek met de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, al is hij heel tevreden over diens commentaar op de gebeurtenissen.

’Zorgelijk’

Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt het wel zorgelijk dat er naar de taser is gegrepen. „Dit zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis. Er zijn situaties dat de verzorging echt met de handen in het haar zit, maar het gebruik van een taser gaat wel heel ver.”

De Jonge vindt „het goed dat er onderzoek wordt gedaan. Op basis daarvan moeten we maar even kijken wat daar aan maatregelen moet volgen.”