Nieuws/Binnenland
2298115
Binnenland

’Het is wreed, maar het is de natuur’

Berusting na dood welpje

Niet de leeuw en het welpje uit het verhaal.

Niet de leeuw en het welpje uit het verhaal.

LANDGRAAF - „Het is triest, het is wreed, maar het is de natuur. Zulke dingen gebeuren”, zegt hoofd dierenverzorging Erico Goedhart van tuin- en dierenpark Mondo Verde in het Limburgse Landgraaf. Daar werd deze week een pasgeboren leeuwenwelpje voor de ogen van enkele bezoekers doodgebeten door een andere leeuwin.

Niet de leeuw en het welpje uit het verhaal.

Niet de leeuw en het welpje uit het verhaal.

De moederleeuw lag in de open lucht te bevallen. Terwijl het welpje nog vastzat aan de nageboorte, greep een andere leeuwin plots het jong en beet het dood. „Wij stonden erbij”, vertelt Erico. „Maar op dat moment kun je niet veel. De leeuwin die het jong doodbeet is feitelijk een oudere zus. Die lag bij de bevallende moeder. De vader lag een stuk verder. Waarom ze het jonkie pakte, blijft gissen. Het kan jaloezie zijn. En dat in combinatie met onervarenheid leidt tot zo’n drama. Die jonge leeuwin weet natuurlijk niet hoe kwetsbaar zo’n jong is. Daarnaast deed de bevallende moeder geen moeite haar jong te beschermen, dat hielp ook niet.”

Uiteindelijk wordt de bevallende moeder toch apart gezet en bevalt ze uiteindelijk nog van drie welpen. „Die maken het goed. We wisten eigenlijk niet dat ze ging bevallen, anders was ze eerder apart gezet. Maar het is moeilijk te zien bij grote katachtigen. Normaal gesproken gebeurt zo’n bijtincident ook niet. Wel als een dominant mannetje een groep heeft overgenomen van een concurrent. Dan bijt die nog wel eens de jongen van zijn voorganger dood.”

Enkele mensen waren getuige van het treurige incident. „Dat is wel lastig”, zegt Erico. „Het was gelukkig geen bloedige toestand, maar toch. We hebben als team aan de bezoekers uitgelegd hoe zoiets kan gebeuren en dat het de natuur is. Maar dat blijft lastig, met name voor kinderen. Gelukkig zijn de drie andere welpjes ongedeerd geboren.”