Nieuws/Binnenland
2298231
Binnenland

Haagse VVD-wethouder: ’Transparantie van belang’

Raad maakt korte metten schimmige vastgoeddeals

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil geen schimmige vastgoeddeals meer in de stad. Aanleiding is een geheime transactie met een pand naast Paleis Noordeinde, waarover grote onrust is ontstaan bij ondernemers en inwoners in de hofstad.

Het kapitale herenhuis wordt voor 1,7 miljoen door het Rijksvastgoedbedrijf via de gemeente verkocht aan de bekende tassenontwerper Omar Munie. Volgens deskundigen, onder wie vastgoedspecialist Jacques Groenewegen, is het pand veel meer waard. Ook heeft een andere ondernemer meer geboden. Desondanks zette oud-wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij, HSP) de deal achter de schermen door, zo ontdekte de Telegraaf.

Groep de Mos, nieuwe en grootste partij in het college, is tegenstander van ’schimmige constructies om dergelijke transacties mogelijk te maken’. De partij diende, samen met het CDA, een motie in om het geheime taxatierapport openbaar te maken. Op de PvdA, HSP en Nida na, werd de motie door alle fracties gesteund. „Dat is uitstekend nieuws. De schimmigheid rond deze deal duurt al veel te lang”, zegt Ralf Sluijs, raadslid van Groep de Mos. „De wethouder gaat het Rijksvastgoedbedrijf nu verzoeken het taxatierapport openbaar te maken. Dat is broodnodig om klare wijn te kunnen schenken over deze voorkeursverkoop.” Volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD), die het ’hoofdpijndossier’ na de verkiezingen in de maag gesplitst kreeg, is het ongebruikelijk dat een taxatierapport openbaar wordt gemaakt. „Maar transparantie is van belang.”

Ook krijgt de gemeenteraad voortaan zeggenschap in dergelijke deals. „Dit is een goede zaak”, aldus Sluijs. „Ik wil namelijk dat de Haagse samenleving nooit meer een euro tekort komt aan dergelijke vastgoeddeals.”

Ook het CDA vindt openheid in deze zaak van groot belang: ,,Het is al die tijd onduidelijk geweest onder welke voorwaarden het pand is doorverkocht door de gemeente, omdat het niet aangeboden is op de markt”, zegt fractievoorzitter Daniëlle Koster. ,,Nu het verkocht is aan de koper zonder dat andere potentiële kopers een kans hebben gehad, is het voor ons onduidelijk of er nou sprake is van bevoordeling van de koper of niet.”

Volgens wethouder Revis heeft tassenontwerper Munie, die naast een winkel en atelier ook commercieel vastgoed in het pand wil ontwikkelen, de financiering vrijwel rond.