Nieuws/Binnenland
2298652
Binnenland

Opruier Burhani slaat weer toe

Archieffoto van de omstreden moslimextremist Shabir Burhani.

Archieffoto van de omstreden moslimextremist Shabir Burhani.

Leiden - In de week dat hij is veroordeeld vanwege haatzaaien, komt de omstreden moslimextremist Shabir Burhani met nieuwe opruiende berichten.

Archieffoto van de omstreden moslimextremist Shabir Burhani.

Archieffoto van de omstreden moslimextremist Shabir Burhani.

Burhani, ook bekend als Maiwand de Thuisblijver, werd in 2016 veroordeeld vanwege strafbare uitlatingen tegen rechtsgeleerde Afshin Ellian en politica Ayaan Hirsi Ali, die hij als afvalligen bestempelde. De rechter bepaalde dat Burhani’s smeekbede dat Ellian en Hirsi Ali moesten ’lijden’ aanmoedigingen waren om hen ’iets strafbaars aan te doen’. Kort na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 schreef hij bovendien dat ’elke moslim in het westen op kan staan en jihad kan uitvoeren, net als de drie moslims in Parijs’.

Burhani ging in beroep en in cassatie; deze week kreeg hij bericht dat zijn straf onherroepelijk is geworden. Hij moet 180 uur taakstraf vervullen en als hij weer de fout in gaat, hangt hem twee maanden celstraf boven het hoofd.

Lijkt zich weinig aan te trekken

Burhani lijkt zich weinig aan te trekken van die stok achter de deur. Hij kondigt op zijn website aan dat moslims in Nederland tot ’zelfverdediging’ en ’actie’ zullen overgaan als ze nog langer worden getergd en tegengewerkt. Hij waarschuwt voor de mogelijkheid van een ’burgeroorlog’. Ellian bestempelt hij opnieuw tot ’moslimhater’, ’satanisch element’, ’fascist’ en iemand die een grootschalige genocide op moslims nastreeft.

Burhani bezocht circa vijf jaar geleden zijn geboorteland Afghanistan en poseerde daar bij Talibanstrijders met een kalasjnikov, een zware mitrailleur en een raketwerper. Hij neemt het op sociale media veelvuldig op voor de Taliban, maar ontving niettemin in mei een positieve verklaring omtrent het gedrag (VOG). ’Uit het onderzoek zijn geen bezwaren gebleken’, schreef het Ministerie van Justitie. Zijn aanstaande taakstraf omschrijft hij als ’vrijwilligerswerk’.