Nieuws
229869
Nieuws

Nederlands talent maakt Apple’s WWDC onveilig

De 10-jarige Yuma Soerianto uit Australië was de jongste deelnemer aan de WWDC.

De 10-jarige Yuma Soerianto uit Australië was de jongste deelnemer aan de WWDC.

Jaarlijks schrijft Apple een talentenwedstrijd uit voor scholieren en studenten. De winnaars mogen naar de WWDC, de ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, om kennis op te doen. Dit jaar was de jongste deelnemer, de 10-jarige Yuma Soerianto uit Australië, maar vanuit Nederland reisde ook een delegatie af naar San José.

De 10-jarige Yuma Soerianto uit Australië was de jongste deelnemer aan de WWDC.

De 10-jarige Yuma Soerianto uit Australië was de jongste deelnemer aan de WWDC.

Wie zijn die jongeren die Apple wisten te overtuigen van hun talent en daarvoor beloond werden met een WWDC 2017-ticket en gratis verblijf in de Verenigde Staten? En wat hebben ze daar geleerd voor de toekomst?

Erik van der Plas (16)

4e keer op WWDC

App: Time

Time probeert studenten te helpen om uitstelgedrag te voorkomen door slim intuïtief design en kunstmatige intelligentie, die je helpt zo efficiënt mogelijk te werken. Deze heb ik gebouwd met een Amerikaanse vriend, die ik heb ontmoet bij eerdere WWDC’s.

Wat heb je geleerd tijdens de WWDC?

“Ik ben al met een aantal van de nieuwe technologieën aan de slag gegaan. Ik ben heel erg geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie en nu Apple een aantal technieken makkelijk en geoptimaliseerd aanbiedt, verwacht ik dat ik nog meer coole dingen ermee kan doen in mijn apps. Daarnaast heb ik ook weer een heleboel nieuwe inspiratie opgedaan.”

Jari Koopman (15)

1e keer op WWDC

App: Camping Elbeling

Deze app heb ik gemaakt voor de camping van mijn oom en tante.

Hoe heb je je gekwalificeerd voor de WWDC?

“Ik heb een Chinees Dammen spel gemaakt, dit is een bordspel voor 1 persoon waarbij je het bord leeg moet spelen door met pionnen over elkaar heen te springen (net als bij dammen) en met een pion in het midden van het bord moet eindigen.”

Wat vond je het leukste van de WWDC?

“Er waren natuurlijk een heleboel leuke dingen, maar ik denk dat hetgeen dat ik het allerleukste vond toch wel de Bash was waar Fall Out Bou optrad. En op de tweede plaats komt natuurlijk de Keynote!”

Marc Wiggerman (18)

1e keer op WWDC

App: nog geen

Ik heb helaas nog geen apps in de app store maar ben (zeker na WWDC) van plan om er snel een in de App Store te krijgen.

Hoe vond je jouw eerste WWDC?

“Het was heel gaaf om te horen dat ik naar WWDC mocht gaan. Voorgaande jaren keek ik al de live uitzendingen van de Keynote mee, maar nu kon je deze ook zelf (in het echt) meemaken.”

“Ik heb het WWDC ervaren als een hele leuke en leerzame week. Ten eerste vond ik het erg leuk om te zien dat er bij zo’n groot congres toch een hele leuke en gezellige sfeer kon ontstaan. Terwijl je aan het wachten was in de rij of voor een van de vele sessies, was er altijd wel iemand naast je die begon te praten over WWDC.”

Matthijs Logemann (18)

2e keer op WWDC

App: Scholars of WWDC

Het is een app waarbij je kan zien wie een WWDC Scholarship in een bepaald jaar heeft gewonnen en contact met diegene opnemen. We wilden in 2015 een community bouwen voor alle winnaars om na een leuke week ook daarna nog contact met elkaar te kunnen houden. We zijn op dit moment bezig met de 2017 versie van de app.

Wat heb je geleerd tijdens de WWDC?

“Ik heb geleerd van de workshops dat het slim is om meer op toegankelijkheid te letten voor je apps. Denk aan Voice Over (voorlezen van alles op je scherm) of aan ‘Dynamic Text’ (dat je het lettertype kan vergroten voor mensen die minder goed kunnen zien).“

Tom de Ruiter (16)

3e keer op WWDC

App: #Trumpify

Ik heb een aantal apps gemaakt die nu in de App Store staan. De meest recente daarvan is #Trumpify, waarmee je verschillende filmpjes van Donald Trump automatisch aan elkaar kan plakken zodat hij precies zegt wat je wilt.

Hoe heb je de WWDC ervaren?

“In vergelijking met 2015 (de laatste keer dat ik er was geweest) is de WWDC wel veel professioneler geworden. Dit had wel iets te maken met dat ik nu twee jaar ouder ben. Ik merkte dat ik ditmaal heel erg gefocust was op het netwerken en ontmoeten van nieuwe mensen, iets waar ik twee jaar geleden totaal niet mee bezig was. Ook had ik er ook meer aan. Ik ben nu namelijk met veel grotere projecten bezig wat ook daardoor grotere vraagstukken heeft, deze vragen kan je veel makkelijker stellen bij de WWDC.”

Wouter Stierhout (16)

2e keer op WWDC

App: Ad-blocker for Safari en Lusiter Radio Online

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt daar?

“Het ontmoeten van alle jongeren daar die ook een Scholarship gewonnen hebben. Hopelijk komen daar nog veel samenwerkingen en nieuwe apps uit.”

Wat heb je geleerd tijdens de WWDC?

“Bij de laatste design sessie werd er verteld hoe je met Keynote heel makkelijk prototypes kan maken. Dit scheelt onwijs veel tijd, omdat je al kunt testen voordat je een hele app maakt.”