Nieuws/Binnenland
2299643
Binnenland

Mogelijk fouten gemaakt in moordonderzoeken

Advocaten moeten afwachten

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

Den Haag - Advocaten krijgen nul op het rekest van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zij eisten nu al openheid over wat voor fouten er mogelijk zijn gemaakt in moordonderzoeken, zodat sommige rechtszaken opnieuw bekeken kunnen worden of zelfs stilgelegd.

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

De CDA-bewindsman zegt echter dat zij het onderzoek naar deze mogelijke misstanden moeten afwachten. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt onder de loep genomen omdat een klokkenluider naar voren stapte met signalen over fouten bij moordonderzoeken, specifiek moorden waarbij steek- en slagwonden een rol spelen.

„Er loopt nu een extern onderzoek van drie hoogleraren die we daar echt op kunnen vertrouwen. Die komen in het najaar met hun bevindingen. Ik ben er niet zo van om vooruit te lopen op de dingen”, zegt Grapperhaus op het verzoek om nu al openheid te geven over eventuele misstanden.

’Uitstekende procedures’

Advocaten vrezen dat er tijdens het lopende onderzoek mensen veroordeeld worden of vast zitten op basis van eerder gemaakte fouten bij het NFI. Daarom willen ze nu al helderheid. Grapperhaus blijft er bij dat het onderzoek afgewacht moet worden en zegt dat advocaten naar de rechter kunnen stappen bij vermoedens van fouten. Hij wijst er bovendien op dat Nederland ’uitstekende procedures’ heeft om rechtelijke dwalingen later weer recht te zetten.

De advocaten waren ook geërgerd omdat er niet groter alarm werd geslagen over de mogelijke fouten die het NFI maakte. Grapperhaus zegt dat hij verantwoordelijkheid daarin heeft genomen door eerder al een Kamerbrief te sturen. „Het is niet aan mij om brieven aan rechters te sturen, we hebben scheiding der machten.”