2299804
Buitenland

Trump: ’EU moet veranderen of enorme prijs betalen’

Donald Trump.

Donald Trump.

LONDEN - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Theresa May fors uitgehaald naar de EU en de importtarieven van de unie. „De EU moet veranderen. Anders betaalt ze een enorme prijs. En men kent die prijs.”

Donald Trump.

Donald Trump.

Trump werd gevraagd naar zijn waarschuwing aan het Verenigd Koninkrijk in een interview met The Sun. Daarin vertelde hij premier Theresa May dat ze de Brexit op de juiste manier moest doorvoeren, en anders een handelsverdrag met de VS kan vergeten. „Dat was geen advies, maar een suggestie”, zei Trump nu.

„Het enige dat ik vraag, is een eerlijke en gelijke deal. Want dat hebben we met de EU nu niet, en dat moeten we veranderen. Zo niet, dan betaalt Europa een enorme prijs. En ze weten wat die prijs is. Ze nemen nu onze landbouwproducten niet af, ze nemen onze auto’s niet, allemaal door vreselijke importtarieven”, klaagde Trump.

De president heeft zijn woede over de protectionistische Europese importtarieven nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Voor het Verenigd Koninkrijk gloort er, ondanks zijn eerdere uitspraken, volgens Trump vooral hoop. „De Verenigde Staten kijken ernaar uit een geweldige bilaterale handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten”, beloofde Trump. „Dit is een geweldige kans voor beide landen die we volledig zullen aangrijpen.”

Boris Johnson

Trump vertelde in het interview ook dat ’Boris Johnson een goede premier zou zijn’. Hij reageerde daar vrijdag op met een lofzang op Theresa May. „Deze fantastische dame naast me doet het ook geweldig. We hebben elkaar de laatste twee dagen echt leren kennen. Gisteren hadden we ontbijt, lunch én diner. Ze is een geweldige vrouw die het fantastisch doet, en onze relatie met het Verenigd Koninkrijk is het hoogste niveau van speciaal.”

Eerder op de dag had Trump ook al de relatie met Theresa May geprezen, voor aanvang van een gesprek over handel. Nu herhaalde hij z’n lofzang. „Ik vertelde haar vandaag: maak je geen zorgen, dat is alleen de pers”, aldus Trump, die nog weigerde vragen van CNN te beantwoorden want ’jullie zijn fake news’.

Duitsland

Verder haalde Donald Trump nog uit naar Duitsland. Zelf moest hij kritische vragen over Rusland en China beantwoorden, bevestigend dat hij ’graag contacten onderhoudt die voor beide partijen goed zijn’. Onze oosterburen schurken echter veel te dicht tegen Vladimir Poetin aan, vindt Trump, doelend op de gaspijplijn North Stream2.

Theresa May voegde toe dat die energiedeal nog zal besproken worden in Europa, en liet doorschemeren ook kritisch te zijn over de Duits-Russische samenwerking.