Nieuws/Verkiezingen
229993995
Verkiezingen

Tot nu toe 2,5 procent briefstemmen ongeldig

DEN HAAG - Van de 400.000 briefstemmen die sinds deze week door PostNL zijn ontvangen, is 2,5 procent ongeldig. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens een peiling van het ministerie willen ongeveer 800.000 70-plussers stemmen via de post. Dat zou betekenen dat er mogelijk 20.000 stemmen verloren gaan komende verkiezingen, bij een percentage van 2,5 procent ongeldige stemmen. Alleen 70-plussers mogen stemmen per post.

Het gaat om briefstemmen die in de verkeerde envelop zitten. Men krijgt er namelijk twee: een envelop voor het stembiljet, waarop ’Deze envelop is alleen voor het briefstembiljet’ staat, en een retourenvelop. Op de retourenvelop staat het adres en antwoordnummer. De dichtgeplakte envelop met daarin het stembiljet gaat samen met de ondertekende stempas in de retourenvelop. Door het stembiljet in een aparte, gesloten envelop te stoppen en bij de stempas weg te houden, blijft het geheim wat de kiezer heeft gestemd.

Maar volgens de wet mag men op het briefstembureau geen enveloppen zonder adres openen. Daarom zijn ze ongeldig. Mensen die een fout hebben gemaakt, kunnen dat nog herstellen. Wie per post wil stemmen, kan zich tot vrijdagmiddag 17.00 melden bij de gemeente voor een nieuwe stempas en enveloppen.

Als iemand het stembiljet en de stempas per ongeluk samen in de geadresseerde retourenvelop heeft gestopt, dan is deze stem wel geldig. Dan blijft het stembiljet dichtgevouwen en wordt deze in de stembus gestopt.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen goed de instructie moeten lezen.

Vanwege corona zijn de verkiezingen dit jaar verspreid over drie dagen. Maandag 15 en dinsdag 16 maart gaan de eerste stemlokalen open. Deze zijn bedoeld voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid, maar anderen worden niet geweerd.