Nieuws/Binnenland
2300235
Binnenland

Justitie: geen opsporingsonderzoek naar Pechtold-penthouse

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

Den Haag - Ruim tweehonderd aangiften tegen D66-voorman Alexander Pechtold, die een penthouse cadeau kreeg van een Canadese oud-diplomaat, vormen voor de procureur-generaal bij de Hoge Raad geen reden om een opsporingsonderzoek op te starten.

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

Ook het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich over de kwestie van het omstreden Pechtold-penthouse gebogen. Stukken werden ’bestudeerd’, maar justitie heeft ’geen vermoeden van een strafbaar feit’.

Pechtold kreeg begin 2017 van een bevriende Canadese oud-diplomaat gratis en voor niets zijn Scheveningse appartement ter waarde van 135.000 euro cadeau. Ruim 200 mensen meenden dat dit niet in de haak was en deden aangifte wegens ambtelijke omkoping. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft begin april deze aangiften doorgeleid naar de procureur-generaal bij de Hoge Raad.

’Serieuze aanleiding’

De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft geen feiten en omstandigheden kunnen ontdekken die ’een serieuze aanleiding geven’ voor een ’verdenking dat de heer Pechtold het appartement heeft aangenomen, terwijl hij zou weten of kon vermoeden dat deze schenking een poging zou zijn om hem als Kamerlid te beïnvloeden.’

De procureur-generaal ziet dan ook geen serieuze aanknopingspunten voor een opsporingsonderzoek, laat hij weten.