2300292
Binnenland

Koninklijk gezin poseert bij Villa Eikenhorst

WASSENAAR - Het koninklijk gezin poseerde vrijdagmiddag voor de pers. Dat gebeurt bij Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar waar koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane wonen.

Twee keer per jaar is er een geregisseerde fotosessie voor de verzamelde media. In de wintermaanden is het fotomoment in het Oostenrijkse Lech als het gezin aan de wintersportvakantie begint en in de zomer doorgaans in Wassenaar. Vorig jaar werd daarvan afgeweken en vond de zomersessie plaats aan de Kagerplassen in het Zuid-Hollandse Warmond.

’Mediacode’

De fotosessies komen voort uit de zogeheten mediacode. Die is erop gericht leden van het Koninklijk Huis in hun privéleven te beschermen en te voorkomen dat 'paparazzi’ jacht op hen maken. Zo moeten de prinsesjes ongestoord naar school kunnen gaan en een relatief ongestoord privéleven kunnen leiden.

Media die de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis respecteren worden uitgenodigd voor mediamomenten, meldt de website van het Koninklijk Huis. Wie de privacy schendt, loopt het risico niet meer te worden uitgenodigd voor fotomomenten als die van vrijdag.

Eikenhorst

Het is de vierde keer sinds 2010 dat de ontmoeting met de media bij de Eikenhorst plaatsvond. In andere jaren werd ook gekozen voor het Wassenaarse strand, landgoed de Horsten, de koninklijke stallen, Warmond en het Italiaanse Tavarnelle. Ook waren er fotosessies in december, tijdens de Argentijnse zomer.

De verwachting is dat het de laatste sessie is bij de Eikenhorst, waar Willem-Alexander en Máxima deze week precies vijftien jaar geleden officieel zijn gaan wonen. Volgend jaar moet de ingrijpende en kostbare renovatie van paleis Huis ten Bosch in Den Haag zijn afgerond en zal het koninklijk gezin daar gaan wonen.

Villa Eikenhorst

Villa Eikenhorst

Drakensteyn

Een verhuisdatum is overigens nog niet bekend en evenmin is duidelijk wat er gaat gebeuren met de Eikenhorst nadat de koning daar de deur achter zich dichttrekt. Hij zal het vermoedelijk achter de hand houden, zoals zijn moeder koningin Beatrix deed met haar kasteeltje Drakensteyn, waar ze naar haar aftreden weer naar verhuisde.