Nieuws/Binnenland
2301016
Binnenland

Zoontje agressieve vader mag clublid blijven

UTRECHT - De Utrechtse voetbalclub Sporting ’70 mag het lidmaatschap van een achtjarig jongetje niet afnemen omdat zijn vader meerder keren agressief langs de lijn heeft gestaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in kort geding bepaald.

De vader, tevens jeugdtrainer, zou zich volgens de voetbalclub geregeld intimiderend en bedreigend hebben gedragen. De boel escaleerde november vorig jaar toen het jochie tot groot ongenoegen van zijn vader werd gewisseld. Pa maakte eerst luidruchtig kenbaar dat hij het er niet mee eens was en nog tijdens de wedstrijd vertrokken de twee. Vader was per direct niet meer welkom tijdens wedstrijden en op het complex. Van de jongen werd het lidmaatschap per eind juni opgezegd.

De rechter oordeelde dat de opzegging voor het nieuwe seizoen een te vergaande maatregel is en niet had gemogen. De jongen voetbalt al vier jaar bij Sporting ’70 en heeft daar veel vriendjes. Ook heeft zijn moeder inmiddels aangegeven dat zij haar zoon zal brengen naar en halen van de club.

„Het gaat om het lidmaatschap van het jongetje, niet van de vader. Het jongetje wordt dus gestraft voor het (mogelijke) gedrag van zijn vader”, aldus de rechtbank. De rechter geeft de vader en voetbalvereniging vooral mee dat zij het belang van het jongetje voor ogen moeten houden.

Vader ontkent overigens dat hij zich bedreigend en intimiderend gedraagt. Hij noemt zichzelf „fanatiek.”