2301436
Binnenland

’Wouter was zo’n goedaardige, zachtaardige jongen’

Filmwereld geschokt door dood talentvolle filmeditor

AMSTERDAM - De Nederlandse film- en televisiewereld is in shock nadat bekend werd dat de 34-jarige man die op Mallorca dood is geslagen, de succesvolle Amsterdamse filmeditor Wouter van Luijn is. Directe collega’s herinneren hem als een lieve, zachtaardige jongen die niemand kwaad doet, een gangmaker ook, en graag geziene gast op feestjes.

Actrice Katja Schuurman was een van de eersten die via Twitter haar verdriet uitte: „Ik leef mee met iedereen die jou liefheeft”, zei ze. „Ik weet niet wat ik moet zeggen, behalve: liefde, liefde, liefde iedereen, alsjeblieft.” Ook tv-presentator en cabaretier Tijl Beckand is aangedaan. Hij roemt Van Luijn als ’een zeer talentvolle editor’ die onder andere het Back in Action-filmpje voor De Lama’s monteerde.

Tygo Gernandt laat aan De Telegraaf weten: „Wat vreselijk. Ik kende hem redelijk. Hij was een hele goede editor. Hij heeft twee van mijn laatste films gemonteerd, waaronder Killswitch. Een afschuwelijk bericht. Ik moet dit echt even verwerken.” Ook Mimoun Ouled Radi, bekend van Shouf Shouf Habibi, betuigt zijn medeleven op Twitter.

Rabat en Aanmodderfakker

Wouter van Luijn werkte al ruim tien jaar in de filmbusiness. Als editor was hij betrokken bij de montage van diverse bekende Nederlandse films, zoals La Holandesa (2017), Brasserie Valentijn (2016) met Georgina Verbaan en Rabat (2011) waarin Nasrdin Dchar speelde. Tim Balk werkte met hem samen aan de komedie Aanmodderfakker (2014), waarin Gijs Naber de titelrol vertolkte. „Ik ben geschokt”, zegt ook hij. „Het is redelijk absurd, wat er gebeurd is. Ik hoorde het nieuws vanmiddag op de radio, maar had nooit verwacht dat het om iemand uit onze kringen zou gaan.”

Balk kende het slachtoffer niet heel erg goed. „Want hij werkte in de postproductie en ik in preproductie. Maar hij is me wel bijgebleven, omdat hij een rustige, vriendelijke jongen was. Daarom ben ik totaal verbaasd dat iemand als hij in een situatie als deze terecht komt.”

Gangmaker met veel vrienden

Niels Koopman werkte als assistent-editor nauw met Van Luijn samen aan diezelfde succesfilm Aanmodderfakker. Hij kan het nieuws nauwelijks bevatten. „Hij was een ontzettend goedaardige, zachtaardige jongen. Het verbaast me dat hij bij een vechtpartij betrokken zou zijn geraakt, volgens de berichtgeving. Hij is niet iemand die het opzoekt, zou nooit iemand zelf aanvallen. Hij is iemand die geweld schuwt.”

Van Luijn was precies zoals zijn imago zou doen geloven: een ’goeie hippie’, een goedzak, die ’niemand kwaad doet’, benadrukt Koopman nogmaals. Hij noemt het nieuws over de dood van zijn collega verschrikkelijk. „Hij was een veelbelovend editor, die grote films heeft gemonteerd, en prijzen gewonnen. Een geliefde collega ook, gangmaker op feestjes en graag geziene gast. Hij had een hele grote vriendenkring.”

Bløf, Ronnie Flex, The Common Linnets

In Amsterdam runde Wouter van Luijn zijn eigen bedrijf genaamd SchnittSchneiders. Behalve films zette hij zijn vaardigheden als editor ook in voor commercials en muziekvideo’s. Op zijn website is te lezen dat hij onder andere meewerkte aan de tv-reclame voor de Maestro-burger van hamburgergigant McDonalds. Ook Douwe Egberts, KPN en de Rijksoverheid behoorden tot zijn opdrachtgevers.

Daarnaast klopten ook bekende artiesten bij hem aan. Zo droeg Van Luijn zijn steentje bij aan de aangrijpende video voor de hit Omarm me van Bløf en Ronnie Flex. En was hij als editor betrokken bij de video van Calm after the storm, het songfestivalsucces van The Common Linnets (Ilse de Lange en Waylon).