2304609
Buitenland

België apetrots: ’Brons is het nieuwe goud’

Belgische fans vieren de overwinning op Engeland.

Belgische fans vieren de overwinning op Engeland.

SINT-PETERSBURG - België is trots op de winst in de ’troostfinale’ van het WK, viert dat uitbundig in steden als Antwerpen en Brussel en gaat, dronken van geluk, met een voldaan gevoel de nacht in. De gouden generatie werd de bronzen generatie - en het was oké.

Belgische fans vieren de overwinning op Engeland.

Belgische fans vieren de overwinning op Engeland.

Het Belgische voetbalteam heeft menig voetbalhart verovert, zo realiseren onze zuiderburen zich. Dankbaarheid regeert. „Brons is coming home”, schrijft Brent Jacobs. „Bedankt voor het fantastische WK”, schrijft de VRT, net als andere media lyrisch. „Neem even allemaal een momentje, leg u in het gras, kijk naar de lucht en zeg tegen uzelf: brons op het WK”, reageert iemand op Twitter, die het ongeloof – ondanks de geweldige lichting voetballers – mooi verwoordt.

„Het is brons geworden, maar voor mij blijft deze ploeg goud!”, aldus Kamerlid Meyrem Almaci‏. Meerdere politici sluiten zich daarbij aan. Niemand rouwt nog om het missen van de WK-finale. „Brons blinkt deze keer toch een beetje als goud. Tot morgen in Brussel, ons land is trots op jullie”, aldus een partijlid van Groen. „Brons is het nieuwe goud”, vindt ook Sp.a’er Rob Beenders.

Eerder lieten ook voetballers Toby Alderweireld, Eden Hazard en coach Roberto Martinez zich lovend uit over de eigen prestaties. „We hebben voldoende talent maar op dit WK hebben we ook heel hard gewerkt. We wilden ook vandaag heel België gelukkig maken”, vertelde de bondscoach. „Dat is gelukt.”