Nieuws/Vrouw
2304849
Vrouw

8 redenen waarom ABBA nog steeds verslavend leuk is

Het nieuwe VROUW magazine staat in het teken van Mamma Mia! ABBA is anno 2018 namelijk nog steeds hartstikke leuk. Waarom? Je leest het hier.

1. Hun kleding is fantastisch

Die outfits van de Zweedse popband zijn legendarisch. ABBA breekt door in 1974, de tijd dat glamrock populair is, en doet lekker mee met bijpassende outfits: kleurrijke jumpsuits met wijde pijpen, gigantische plateauzolen, brede schouders... Als het maar extravagant is.

Het mooie is dat de twee mannen evengoed inhaken met hoge schoenen en glimmende flared broeken. Hoezo alleen voor vrouwen? De looks zijn nog altijd een inspiratie voor het huidige straatbeeld: de flared pants en glimmende stoffen zijn niet aan te slepen.

2. Heerlijke make-up looks

Mocht je een seventies-themafeest hebben, dan zit je met de iconische ABBA make-uplook geramd. Haal je knalblauwe oogschaduw en krultang uit de kast en tover jezelf om tot een echte Agnetha of Anni-Frid. Misschien moeten we die look ook maar weer eens terugbrengen in het straatbeeld, want nooit genoeg kleur en glitters, toch?

Lees ook op VROUW.nl: Haakpatroon: Goed gemutst naar Mamma Mia 2.0!

3. Ze zijn geliefd bij kinderen

Niet alleen volwassenen zijn dol op ABBA, bij kinderen zijn ze ook altijd populair geweest; de liedjes zitten zo aanstekelijk in elkaar dat ze elke generatie blijven boeien. En dat is knap! (En kassa: alleen al toetsenist en componist Benny bezit naar verluidt al 113 miljoen euro).

Wist je dat er in de jaren 90 in Zweden zelfs een speciale tienerband is opgericht, ABBA*teens en later A*teens, die ABBA-liedjes in een jong jasje hebben gegoten? Schroom dus niet om thuis ABBA te draaien voor je kroost.

4. Hun geluid is uniek

ABBA’s succes is mede te danken aan hoe slim de band allerlei genres in de blender heeft gegooid. De band groeide op met een voorliefde voor schlager, maar luisterde ook naar groepen als The Beach Boys en The Beatles. Het resultaat is een uniek popgeluid, dat ook nu nog opvalt en simpelweg steengoed is.

Lees ook op VROUW.nl: Na een kortstondige zomerliefde bleek ik zwanger

5. Lekker kitscherige video’s

Die videoclips van ABBA zijn toch heerlijk kitscherig? Hoe die twee dames telkens bijzonder dramatisch de camera inkijken, dan weer naast elkaar, dan achter elkaar, schouder aan schouder.

Oh, de nostalgie (nep-nostalgie in mijn geval, aangezien ik niet eens geboren was ten tijde van hun succes, maar hé). Niks duizenden attributen, exotische filmlocaties of auto’s die in de fik vliegen. Hebben ze bij ABBA helemaal niet nodig om een videoklassieker te filmen.

6. Voetjes van de vloer

Je wil toch meteen in een discobal klimmen als je ABBA hoort? Stilstaan is moeilijk met al die ontzettend dansbare platen. Die basgitaar in Gimme Gimme Gimme, bijvoorbeeld. Niet dansen op de band die nota bene het lied Dancing Queen uitbracht, is onvoorstelbaar.

Als het niet lukt, kun je op YouTube nog altijd tutorials opzoeken over hoe de precieze dansjes ook alweer gingen, en voor je het weet steel je de show op Waterloo.

Lees ook op VROUW.nl: Dochter Noëlle (12) werd zoon Nouri

7. Therapeutische werking

Als je je emoties eruit wilt gooien na een gebroken hart of andere ellende, dan kan dat nog steeds hartstikke prima met de discografie van ABBA. Die uithalen bij The Winner Takes It All of Chiquitita zijn zeer geschikt om keihard mee te blèren. Daarna voel je je ongetwijfeld een stuk beter.

8. Meezingen maar!

Sowieso is ABBA perfect om mee te zingen, altijd en overal. Want die liedjes blijven zo verdomd catchy. Toen ik een tijdje terug een winkel inliep waar Voulez-Vous gedraaid werd, zag ik verschillende mensen stiekem ‘aha!’ mee roepen.

En wat denk je van Mamma Mia, Money Money Money, Super Trouper... De lijst is eindeloos. ABBA, bedankt!

Lees ook op VROUW.nl: Dagboek van een minnares