Nieuws/Buitenland
2305061
Buitenland

Trump 'verwacht weinig' van top met Poetin

Trump en Poetin tijdens een topontmoeting in Vietnam in november 2017.

Trump en Poetin tijdens een topontmoeting in Vietnam in november 2017.

TURNBERRY - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij ,,weinig verwacht'' van zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin maandag in Helsinki. Trump deed de uitspraak in een interview met het Amerikaanse CBS News dat zondag werd gepubliceerd.

Trump en Poetin tijdens een topontmoeting in Vietnam in november 2017.

Trump en Poetin tijdens een topontmoeting in Vietnam in november 2017.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft Trump gemaand om geen unilaterale overeenkomsten met Rusland te sluiten die kosten met zich meebrengen voor de westerse bondgenoten van de Verenigde Staten.

,,We hebben altijd gezegd dat we een dialoog met Rusland nodig hebben. Daarom is het goed als Washington en Moskou met elkaar praten. Het zou een stap vooruit zijn als deze bijeenkomst ook een impuls zou geven aan nucleaire ontwapening. Maar wie zijn partners beledigt, dreigt te verliezen. Unilaterale deals ten koste van de eigen partners zijn ook schadelijk voor de VS", vertelde Maas aan de krant Bild am Sonntag.

Golfronde

Tijdens zijn golfronde in zijn Schotse resort in Turnberry werd Trump geconfronteerd met een vliegende demonstrant. Een 55-jarige man wist met een gemotoriseerde parachute tot ,,binnen een paar honderd meter'' van Trump te geraken. De paraglider is gearresteerd, meldt de politie in Schotland.

De Amerikaanse president bevestigde zondag ook dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn die op het spel staat bij de verkiezingen in 2020. Dat zei hij tegen Mail on Sunday. ,,Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe." Hij verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten. ,,Ik zie niemand. Ik ken hen allemaal en ik zie niemand."

Trump bekritiseerde tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië openlijk de brexitstrategie van de Britse premier Theresa May. Zij vertelde zondag aan de BBC dat Trump haar de suggestie heeft gedaan dat ,,de Britten beter de EU kunnen aanklagen dan om te onderhandelen over een brexit." Ze legde verder niet uit wat Trump precies met deze opmerking bedoelde.