2305103
Binnenland

’Wouter vermoord om 700 euro’

Barcelona - Een van de scenario’s voor de dood van de Amsterdamse filmeditor Wouter van Luijn op Mallorca waar de politie aldaar rekening mee zou houden, is die van een roofmoord. Dat meldt de lokale krant La Ultima Hora, die zich naar eigen zeggen baseert op eigen bronnen binnen de politie. Er zou bij Wouter 700 euro zijn afgenomen. Ook zou zijn mobiele telefoon zijn afgepakt.

Wouter van Luijn vierde met zijn vader vakantie op Mallorca, waar zij een hotel hadden geboekt in Palmanova. Wouter zou donderdagavond hebben besloten te gaan feesten in Calvia, even ten noorden van zijn hotel.

Volgens de lokale krant zou Wouter rond 4 uur ’s nachts hebben besloten om naar Son Banya te gaan, naar verluidt om cocaïne te kopen. Hij zou contact hebben gezocht met twee Spaanssprekende Pakistani die hem vergezelden naar Son Banya om daar als tolk te fungeren. Het drietal zou een taxi hebben genomen richting Son Banya.

Berucht

In Son Banya, een afgelegen wijk die berucht is om drugshandel zou Van Luijn een dealer hebben ontmoet. Bij de onderhandeling zou de filmeditor opvallend zijn portemonnee hebben getoond, waar op dat moment 700 euro in zou hebben gezeten. Eén of twee mensen, onder wie de man die nu in hechtenis zit, zouden hem toen met geweld hebben geprobeerd te beroven, aldus La Ultima Hora. Door de klappen die Van Luijn daarbij kreeg, zou volgens de lokale krant een aneurysma in zijn hersenen (een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader) kunnen zijn gebarsten. Van Luijn overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Son Banya, de wijk die berucht is om de drugshandel.

Son Banya, de wijk die berucht is om de drugshandel.

Van Luijn zou naar het ziekenhuis zijn gebracht door een man die verklaarde rond vijf uur ’s nachts op de verbindingsweg tussen Son Banya en Son Ferriol te hebben gereden in een Volkswagen Tiguan. Hij verklaarde dat hij een jongen op de grond zag liggen in de buurt van een Repsol benzinepomp terwijl er een groep van vier à vijf personen om hem heen stond. Toen de man toeterde, vluchtte de groep door over een hek te springen, luidde zijn verklaring.

Volgens La Ultima Hora is de bestuurder van de Volkswagen Tiguan degene die is gearresteerd in verband met het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse filmeditor. De politie wil dit echter niet bevestigen en wil ook geen mededelingen doen over zijn leeftijd of andere bijzonderheden.

De (huur)auto waarmee het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht staat vol met vinger afdrukken voor het politiebureau.

De (huur)auto waarmee het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht staat vol met vinger afdrukken voor het politiebureau.

Volgens Mallorca Magazin, die zich tevens berust op politiebronnen kan de verklaring van de Volkswagen-bestuurder namelijk helemaal niet kloppen. Wouter zou niet zijn geslagen door een groepje mannen, in werkelijkheid zou er sprake zijn van één dader. Die zou Wouter al hebben neergeslagen in Son Banya en hem daarna richting Son Ferriol hebben gebracht om geen sporen van het incident achter te laten en hem vervolgens in een gehuurde Volkswagen Tiguan naar het ziekenhuis hebben gereden. Daarna zou hij het verhaal hebben verzonnen dat hij om vijf uur ’s ochtends op de verbindingsweg Camino de la Milana reed, en daar ’vier of vijf jongens’ zag, die Van Luijn zouden hebben aangevallen.

De (later) gearresteerde persoon kwam zaterdag volgens La Ultima Hora naar het hoofdbureau van politiebureau, waar hij zou hebben toegegeven dat het geweldincident plaats zou hebben gevonden in Son Banya. En niet buiten het dorp, zoals hij eerder zei. Voor het politiebureau staat de witte Volkswagen Tiguan nog open en bloot, met het antracietkleurige onderzoekspoeder nog zichtbaar. De gearresteerde persoon zal snel worden voorgeleid, aldus de lokale krant. Hij zou tegenover de politie over een medeplichtige hebben gesproken, maar de politie sluit niet uit dat hij alleen heeft gehandeld.

Onduidelijk in het verhaal is of er nu wel of niet sprake is van camerabeelden waarvan eerder werd gesproken, waarop de jongeren te zien zouden zijn geweest die Van Luijn zouden hebben aangevallen.