Nieuws/Binnenland
2305572
Binnenland

Vierdaagsedag de grootste aanslag op het lichaam is

Opmerkelijk advies Vierdaagse: nu al voldoende drinken

NIJMEGEN - Lopers die dinsdag starten met de Vierdaagse in Nijmegen, moeten zondag alvast beginnen met voldoende te drinken. Tijdens de eerste wandeldag doen ze er goed aan hun waterflesjes bij elk watertappunt te vullen. Daarnaast is flink insmeren met zonnebrandcrème en een petje dragen belangrijk.

Dat advies heeft de organisatie van de Vierdaagse zondagmiddag gegeven omdat de eerste wandeldag door de Betuwe warm lijkt te gaan worden. Het eigen meteorologische team voorspelt dat het op de route 28 graden wordt en dat het erg droog en zonnig zal zijn. Voor woensdag, de dag van Wijchen door het Land van Maas en Waal, verwachten de meteorologen „mooi wandelweer.” Het wordt dan ook zonnig, maar wat koeler.

Uit onderzoek is bekend dat de eerste Vierdaagsedag de grootste aanslag op het lichaam is. Ruim twintig procent van de lopers vertoont die dag uitdrogingsverschijnselen en vijftien procent houdt teveel zout vast. Onderzoek heeft ook aangetoond dat vooral oudere Vierdaagselopers onderweg te weinig drinken, mede omdat ze niet te vaak een plaspauze willen houden.