Nieuws/Buitenland
2306667
Buitenland

Tranen in Zagreb

Parijs gaat los na behalen wereldtitel

PARIJS - Nadat het laatste fluitsignaal klonk van de finale van het wereldkampioenschap voetbal, veranderde de Franse hoofdstad Parijs in een collectief feest. Ook elders in het land gingen miljoenen Fransen de straat om te vieren dat hun land de beste is.

Zondagavond stroomden massa’s mensen naar de Champs-Élysées om de boulevard om te toveren tot een lange strook van Franse vlaggen. Fans schreeuwden van vreugde, staken vuurwerk af en overal was „On est les champions” (We are the champions) te horen.

De politie had het gebied rond de boulevard tijdens de wedstrijd die Frankrijk in Moskou met 4-2 van Kroatië won, afgesloten voor auto’s. In Parijs werd de finale door zo’n 90.000 mensen bekeken op grote schermen bij de Eiffeltoren.

Relletjes

Naderhand ontstonden er wat relletjes in de Franse hoofdstad. Zo werden er winkels geplunderd. De politie kwam ter plaatse om grote groepen mensen uit elkaar te halen.

Tranen in Zagreb

In de Kroatische hoofdstad Zagreb keken zo’n 100.000 voetballiefhebbers op grote schermen naar de finale. Na het verlies reageerden fans teleurgesteld, ongelovig en soms verbaasd. Ook vloeiden er tranen. Toch waren zij trots dat hun land zo ver gekomen was.

De grootste tabloid van het land 24sata kopte: „Slechts zilver, maar met een gouden gloed. Jullie zijn de kampioenen voor ons.”