Nieuws/Buitenland
2307100
Buitenland

Relletjes en plundering in Parijs na titel

PARIJS - De viering van het winnen van het wereldkampioenschap voetbal is in een reeks plaatsen in Frankrijk zondagavond ontsierd door geweldplegingen, rellen en plunderingen. Gemaskerde relschoppers die ’casseurs’ (brekers) genoemd worden, richtten vernielingen aan en plunderden in Parijs onder meer een drankwinkel van een warenhuis.

De oproerpolitie maakte een einde gemaakt aan deze plundering. Er zijn een reeks aanhoudingen verricht. Rond 23.30 uur werd ook het waterkanon ingezet om relschoppers van de belangrijkste locatie van de vieringen, de Champs Elysées, te verjagen. Bij een vechtpartij op deze boulevard is zondagavond een man ernstig gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend wat aanleiding tot de vechtpartij is geweest.

De politie in de Franse hoofdstad was goed voorbereid en had in het weekend van de nationale feestdag (14 juli) en het WK, mede uit angst voor aanslagen, meer dan 12.000 man op de been. In de nacht van zaterdag op zondag was het ook al onrustig in delen van het land, waar relschoppers en politie slaags raakten. Er zijn toen circa vijfhonderd arrestaties verricht en volgens de autoriteiten zijn bijna 850 auto’s door vandalen in brand gestoken.

In Lyon ontstonden zondagavond vechtpartijtjes in een menigte van circa 20.000 mensen die op het Place Belcour naar het WK keken. Later raakte de politie er niet ver vandaan slaags met circa vijftig jongeren. Er zijn acht mensen gearresteerd. In Marseille zijn zeker tien mensen aangehouden wegens ongeregeldheden. Die zijn ook gemeld in Ajaccio, Rouen en Straatsburg