Nieuws/Binnenland
231150
Binnenland

Wilders komt met initiatiefwet

’Potentiële terrorist preventief opsluiten’

PVV-leider Wilders: ’Voorstel kan levens sparen.’

PVV-leider Wilders: ’Voorstel kan levens sparen.’

Den Haag - Wie een mogelijk gevaar vormt voor de nationale veiligheid, moet worden opgepakt. Potentiële terroristen kunnen nu vaak niet opgesloten worden omdat er te weinig bewijs tegen hen is, maar die juridische horde moet snel worden weggenomen.

PVV-leider Wilders: ’Voorstel kan levens sparen.’

PVV-leider Wilders: ’Voorstel kan levens sparen.’

Dat vindt PVV-leider Wilders, die er een initiatiefwet voor indient. In het wetsvoorstel kan de AIVD iemand van straat laten halen zonder dat diegene een strafbaar feit heeft gepleegd. Deze persoon kan dan een half jaar lang preventief worden opgesloten. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier dan nog wel goedkeuring voor geven en binnen een week moet een rechter naar de zaak kijken. Maar die mag alleen marginaal toetsen of de dienst juist heeft gehandeld.

Iemand zo lang opsluiten zonder bewijs van strafbare feiten, gaat in tegen de beginselen van ons rechtssysteem. Het is een ingrijpende maatregel, erkent Wilders, maar die komt volgens hem geen dag te vroeg. „We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken. We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen.”

In de Tweede Kamer is vanavond een terrorismedebat waarin Wilders zijn plan ook zal uitleggen.

Lees het hele verhaal: ’Bekende’ opsluiten