Nieuws/Buitenland
2311746
Buitenland

’Lavabom’ treft toeristenboot Hawaii: 23 gewonden

HAWAII - Op Hawaii zijn minstens 23 toeristen gewond geraakt toen de boot waarop ze zaten werd getroffen door rondvliegende stukken lava. De gloeiendhete materie belandde op het dak van de boot. Amerikaanse media spreken van een ’lava bomb’. Eén persoon is er ernstig aan toe. Het is het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea, zegt de brandweer.

De vulkaan Kilauea op het grote eiland van Hawaii is al maanden zeer actief. Door de uitbarsting zijn zo’n zeshonderd huizen verwoest op het eiland. De autoriteiten hebben ongeveer 2500 mensen geëvacueerd sinds het begin van de vulkaanuitbarsting.

Het is het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea, zegt de brandweer.

Eén vrouw brak haar been toen de ’lava-bom’ uit het water omhoogschoot en door het dak van de rondvaartboot op het dek landde, liet de brandweercommandant weten. Twee andere passagiers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Minstens negen andere passagiers zijn met kleinere verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd en tien anderen zijn ter plekke in de haven behandeld.

Sinds mei is het al onrustig op Hawaii rond de vulkaan Kilauea. Door de uitbarsting zijn zo’n zeshonderd huizen verwoest op het eiland.

De boot verzorgde een zogenoemde ’lava-tour’, waarbij de toeristen vanuit de boot van dichtbij kunnen bekijken hoe de lava aan de uiterste oostkant van het eiland in de zee stroomt. Op dit soort boten is volgens de aanbieders van de rondvaarttochten plaats voor 49 opvarenden.

De lokale politie en de staatspolitie onderzoeken het incident.

Toeristen kijken vanaf een boot naar de lava die in zee stroomt.

Toeristen kijken vanaf een boot naar de lava die in zee stroomt.