Nieuws/Binnenland
2312114
Binnenland

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doden Anne Faber

Michael P. hoorde het vonnis onbewogen aan.

Michael P. hoorde het vonnis onbewogen aan.

De rechter in Utrecht heeft Michael P. dinsdagmorgen veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber. Deze straf was ook geëist door het Openbaar Ministerie.

Michael P. hoorde het vonnis onbewogen aan.

Michael P. hoorde het vonnis onbewogen aan.

Een levenslange gevangenisstraf is volgens de rechtbank niet passend, omdat in dat geval de kans bestaat dat P. ooit weer op vrije voeten kan komen, zonder dat hij behandeling heeft ondergaan. Een tbs-maatregel kan namelijk niet bij een levenslange gevangenisstraf.

’Onbewogen’

Michael P. was dinsdagmorgen aanwezig in de rechtbank. Tijdens de behandeling van de zaak was P. ook iedere dag present. Hij oogde bleek en gespannen toen hij binnenkwam. De 28-jarige P. hoorde het vonnis onbewogen aan.

Met een wezenloze blik in zijn ogen verliet Michael P. de zaal. Tijdens het voorlezen van het vonnis zat hij af en toe heftig ’nee’ te schudden. Het is nog niet duidelijk of hij in beroep gaat tegen het vonnis.

’Perverse man’

De rechter sprak van zeer schokkende feiten. ,,Deze zorgen voor onveiligheid en angst in de maatschappij. Het raakt vrouwen in hun gevoel zich vrij en veilig te kunnen bewegen”. De rechtbank beschreef Michael P. als ,,een gewetenloze, nietsontziende, perverse man die zijn eigen wensen laat voorgaan voor het welzijn van zijn medemens”. P. werd eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes.

Dat P. zo heeft gezeuld met het lichaam getuigt volgens de rechtbank van een totaal gebrek aan respect voor zijn medemens. Ook dat hij de familie van Faber zo lang in onzekerheid heeft gelaten over haar lot, rekent de rechtbank P. zwaar aan.

Geen moord, wel doodslag

Volgens de rechter is er geen sprake van moord. Wel bewezen zijn doodslag, verkrachting en mishandeling van Anne Faber. Volgens deskundigen lijdt P. aan een persoonlijkheidsstoornis. Hij reageert snel agressief als hij meent te worden benadeeld. Zo neigt hij ernaar prikkels op te zoeken en is hij impulsief.

Faber werd onder bedreiging van een mes verkracht en ontvoerd. Daarna knevelde P. haar en reed ruim een kwartier rond op zijn scooter. Bij de vliegbasis Soesterberg doodde hij haar, volgens hem onbedoeld en in een opwelling toen ze om hulp schreeuwde.

’Web van leugens’

De rechter maakte gehakt van de verklaringen van P., die naar eigen zeggen continu in een opwelling zou hebben gehandeld. De rechtbank concludeerde dat P. planmatig en doelbewust handelde.

De rechtbank sprak over ,,een web van leugens”, waarin P. ook nog eens de schuld van de gruwelijke feiten probeert af te schuiven op zijn slachtoffer. P. is pas verklaringen gaan afleggen toen hij was geconfronteerd met de resultaten van het politieonderzoek, niet uit medeleven met de nabestaanden van Faber, aldus de rechtbank.

Verdwenen tijdens fietstocht

De 25-jarige Faber verdween eind september vorig jaar tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde.

Dat gebeurde - na aanvankelijk zwijgen - op aanwijzingen van P., die was opgepakt omdat zijn dna op de gevonden jas van de vrouw zat. Na zijn arrestatie zei P. drie dagen niets, omdat hij naar eigen zeggen was mishandeld tijdens zijn aanhouding.

’Horrorscenario’

De aanklager noemde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vorige maand de „ronduit weerzinwekkende feiten” die P. pleegde. „Een horrorscenario voor iedere vrouw.” Onder bedreiging van een mes werd Faber „bruut verkracht en mishandeld”.

In emotionele verklaringen lieten de ouders van Faber weten wat P. hen heeft aangedaan. De 28-jarige verdachte, sinds kort zelf vader van een dochtertje, was daar niet bij aanwezig. De familie had aangegeven niet in dezelfde ruimte te willen zijn.

’Echt verschrikkelijk veel spijt’

P. zelf kwam in zijn laatste woord, aan het einde van de twee dagen durende rechtszaak, niet verder dan twee zinnen: „Ik heb echt verschrikkelijk veel spijt van mijn daden. Dat was het.”

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was bij de uitspraak aanwezig en twitterde hierover. Haar tweets vind je hieronder en via @saskiabelleman.