Nieuws/Binnenland
2312510
Binnenland

Amsterdamse is wereldkampioen paaldansen

Tarragona - Terwijl in Rusland het WK voetbal werd gewonnen door Frankrijk, werd in het Spaanse Tarragona het WK paaldansen georganiseerd. Nederland pakte goud op een van de onderdelen.

De 28-jarige Dineke Minten uit Amsterdam bleek de beste van de wereld in de zogeheten Ultra Pole. In battles met twee deelnemers toont ieder zijn kunsten aan een vier meter hoge paal.

Minten enthousiast: „Het is vrijer dan de traditionele paalsport. Je kunt echt alles van jezelf laten zien. Je krijgt een minuut de tijd om je beste en moelijkste bewegingen uit te voeren. Tegelijkertijd draait er muziek en word je door het publiek bijna opgehitst. Het is eigenlijk een heel leuke variant.”

„Direct in de eerste ronde moest ik tegen een ijzersterke tegenstander en ik dacht: dit gaat heel lastig worden. Maar het ging juist goed”, blikt Minten terug op haar Spaanse avontuur. „Via de kwart- en halve finales kwam ik in de eindstrijd terecht.”

14-jarige Russin

Daarin moest zij het opnemen tegen een 14-jarige Russin, die extreem goed was. „Ik kneep hem wel en dacht ’dit gaat ’em niet worden’. Maar ik heb werkelijk alles uit de kast getrokken en werd aangemoedigd door de hele zaal. Ik heb bewegingen gedaan die ik normaal gesproken nooit zonder dikke valmat doe. Dit was het moment.”

"Ik heb bewegingen gedaan die ik normaal gesproken nooit zonder dikke valmat doe"

Minten confronteerde het publiek in Tarragona met een menselijke vlag, met salto’s, liet zich vallen van boven naar beneden. Het oogde spectaculair.

Na de laatste minuut was Minten doodop. „Normaal ben ik wel wat gewend. Tijdens een training raak ik nooit buiten adem. Maar doordat ik alles moest geven, raakte ik uitgeput. Het is gewoon topsport.”