Nieuws/Buitenland
231261
Buitenland

Aanklager dient zaak in tegen president Temer

Michel Temer

Michel Temer

BRASILIA - De hoogste aanklager van Brazilië, Rodrigo Janot, heeft maandag president Michel Temer aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen. Het is de eerste van een serie zware aanklachten tegen de onpopulaire president die deze week worden verwacht.

Michel Temer

Michel Temer

De procureur heeft de aanklacht ingediend bij het hooggerechtshof. Volgens de Braziliaanse wet moet het parlement nu stemmen of het tribunaal een zittende president mag vervolgen. Binnen Temers coalitie zijn de politici echter overtuigd dat ze genoeg stemmen hebben om de tweederdemeerderheid die nodig is voor vervolging tegen te houden.

Temer wordt beschuldigd van grootschalige corruptie rondom het bedrijf JBS SA, het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld. Leidinggevenden van dat bedrijf hebben in een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering gezegd dat ze de president bijna 4,5 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald voor belastingvoordeel en het krijgen van leningen van door de overheid gerunde banken.

Joesley Batista, een van de broers die JBS bezitten, zegt een geluidsopname te hebben waarin Temer het omkopen van een potentiële getuige in de zogenoemde Carwash-corruptiezaak heeft gedoogd.

Aanklager Janot boekte eerder maandag al een overwinning toen een Braziliaanse rechtbank de voormalig minister van Financiën, Antonio Palocci, veroordeelde tot 12 jaar gevangenisstraf voor corruptie en het witwassen van geld. Palocci was minister van Financiën onder president Luiz Inácio Lula da Silva en stafchef onder diens opvolgster Dilma Roussef. Hij heeft gezegd dat hij in ruil voor strafvermindering details over de corruptiezaken kan vertellen.