Nieuws/Buitenland
2313130
Buitenland

Piloten verantwoordelijk voor vliegramp Cuba

HAVANA - Vliegtuigbedrijf Damojh zegt dat bemanningsleden verantwoordelijk lijken te zijn voor de vliegramp op Cuba, waardoor in mei meer dan 110 mensen om het leven kwamen. Uit onderzoek zou blijken dat een menselijke fout aan de grondslag lag van de crash. Het toestel zou na het opstijgen in een „erg steile hoek” omhoog zijn gevlogen.

Het Mexicaanse Damojh was de eigenaar van de gecrashte Boeing 737, die was geleased door luchtvaartmaatschappij Cubana. De mededeling over de mogelijke oorzaak van de ramp kwam het bedrijf op veel kritiek te staan. Zo benadrukte de Mexicaanse luchtvaartautoriteit dat onderzoekers in Cuba nog niet naar buiten zijn getreden met onderzoeksresultaten.

De Mexicaanse pilotenvakbond ASPA noemde de verklaring van het vliegtuigbedrijf „onverantwoordelijk”, omdat het onderzoek nog loopt. Ook zou Damojh voorbij zijn gegaan aan andere factoren die misschien een rol speelden bij de crash, zoals de gewichtsverdeling aan boord van het ramptoestel en mogelijke defecten in de apparatuur.

De luchtvaartautoriteit besloot na de crash dat de toestellen van Damojh tot nader orde niet gebruikt mogen worden. Damojh wil dat die „illegale” maatregel wordt ingetrokken.