Nieuws/Binnenland
231314
Binnenland

’Restwarmte goed voor 420.000 huizen’

Den Haag - Restwarmte van raffinaderijen kan op termijn 420.000 huizen in Nederland van energie voorzien. Daardoor kan aardgas worden bespaard.

Dat blijkt uit een studie van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) die vanmiddag in Den Haag wordt gepresenteerd.

Die toont aan dat raffinaderijen tussen de 8,5 en 17,5 petajoule per jaar aan overtollige warmte kunnen leveren aan huishoudens, glastuinbouw, kantoren en bedrijven. „Hierdoor kan het gebruik van aardgas sterk worden teruggedrongen, in lijn met de opgave van een CO2-arm energiesysteem in 2050”, aldus VNPI.

De VNPI voerde deze studie uit in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie. Hiervoor werden data gebruikt van de raffinaderijen van BP, ExxonMobil, Gunvor, Shell en Zeeland Refinery.

Volgens VNPI-directeur Erik Klooster verdwijnt de beschikbare warmte nu in koelwater en naar de lucht via de schoorsteen. „Beter om die in te zetten in warmtenetten, dat bespaart veel CO2-uitstoot.”

De eerder dit jaar gevormde Warmtealliantie Zuid-Holland wil haast maken met het hergebruik van warmte. Partners hierin zijn Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, Provincie Zuid-Holland, Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam.