Nieuws/Buitenland
2313503
Buitenland

Hof: Rusland moet Pussy Riot compenseren

STRAATSBURG - Rusland moet drie leden van Pussy Riot een schadevergoeding van duizenden euro’s betalen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat de rechten van de vrouwen herhaaldelijk zijn geschonden tijdens hun rechtszaak. Ook zouden de activisten disproportioneel zwaar zijn gestraft.

De bandleden waren in 2012 opgepakt nadat ze een ’punkgebed’ hadden opgevoerd in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou. In dat optreden bekritiseerden zij Vladimir Poetin. Twee leden van de groep zaten vanwege het incident bijna twee jaar vast. Een derde bandlid kwam na zeven maanden vrij.

Het mensenrechtenhof oordeelde dat de celstraffen niet in de verhouding staan tot de ernst van het vergrijp. Zo lieten de Russische rechters het na om te bestuderen of het gedrag van de vrouwen gezien kon worden als een oproep tot geweld. Bovendien leidde het optreden van de vrouwen volgens het hof niet tot schade of letsel.

"Celstraffen staan niet in verhouding tot de ernst van het vergrijp"

Het hof oordeelde dat Rusland een schadevergoeding van 16.000 euro moet betalen aan de bandleden die het langst vastzaten. De derde activist heeft recht op 5000 euro aan compensatie.

Het EHRM uitte ook kritiek op de behandeling van de activisten tijdens hun rechtszaak. Zo moesten zij op „vernederende” wijze plaatsnemen in een soort glazen hok. Ze konden daar alleen via een klein raampje met hun advocaten spreken. Ook zouden de vrouwen in „overvolle, slecht geventileerde” en snikhete busjes naar zittingen zijn gebracht.

Pussy Riot komt vaker in het nieuws met opvallende protestacties. Zo verstoorden vier andere activisten van de groep zondag de WK-finale door het veld op te rennen. Zij kregen een celstraf van 15 dagen opgelegd voor die actie.