Nieuws
2314494
Nieuws

’Mijn broek zakte af toen ik las dat er bewust geen strandwacht is bij Toolenburgerplas’

Het Waalstrandje over het Meertje in de Ooypolder. Dit is het de recreatieplas uit het verhaal.

Het Waalstrandje over het Meertje in de Ooypolder. Dit is het de recreatieplas uit het verhaal.

Barry Joren was zondag bij de Toolenburgerplas, waar die dag een kleuter verdronk. Normaliter schrijft hij voor zijn voetbalwebsite voetbalprof.com maar vanwege deze gebeurtenis schrijft hij een bezorgde lezerscolumn op VROUW.nl, gericht aan de gemeente Haarlemmermeer.

Het Waalstrandje over het Meertje in de Ooypolder. Dit is het de recreatieplas uit het verhaal.

Het Waalstrandje over het Meertje in de Ooypolder. Dit is het de recreatieplas uit het verhaal.

Geachte gemeente Haarlemmermeer,

Naar aanleiding van de tragedie die zich gisteren heeft afgespeeld bij de Toolenburgerplas het volgende.

Zondag was het erg warm en kregen wij het idee om even lekker bij de plas te gaan zitten. We liepen door en door en door en vonden uiteindelijk een plekje. Helemaal bovenaan naast de frietkot aan de andere kant van de plas. We legden onze handdoeken neer en ploften neer. Het was gezellig maar erg druk.

LEES OOK op VROUW.nl: Onze zoon en schoondochter kwamen om bij aanslag MH17

Naar gevoel

Vanaf die kant hadden we zicht over de hele plas. Ik keek links en rechts naar alle mensen en heel ver in het water zag ik een paar kinderen. Waarschijnlijk zwommen die van de ene naar de andere kant.

Ik kreeg een beetje een naar gevoel en wees naar die twee hoofdjes die boven het water uitkwamen en zei tegen mijn vriendin: 'Poeh, ze zullen maar kramp krijgen' en 'Waar zit die reddingsbrigade eigenlijk?'

Mijn vriendin vertelde toen dat er bij de Toolenburgerplas geen reddingsbrigade zat. Stomverbaasd antwoordde ik: 'Dat kan niet. Het is hier stervensdruk, je bent zo je kind kwijt. Als mensen iets gebeurt in die drukte zijn ze al dood voor er iemand is die echt iets kan doen!'

Na een minuut of 20 van de zon 'genoten' te hebben hield ik het alweer voor gezien. Het was mij te druk en te warm. We liepen via de andere kant terug en slalomden tussen handdoeken, ligstoelen, dames in bikini's en mannen in Speedo's door.

Toen we langs het deel met gezinnen kwamen verbaasde het mij opnieuw dat er helemaal geen toezicht van gespecialiseerde mensen was. Maar goed, we liepen door en zijn naar haar huis gegaan waar ik om 17.00 uur de finale van het WK keek.

Gereanimeerd

Na die finale zag ik op mijn telefoon tot mijn grote schrik dat er een klein kindje van de bodem was gehaald, gereanimeerd moest worden en in kritieke toestand naar het ziekenhuis was gebracht.

Praat mee op VROUW.nl: Je fietst met oortjes in, is dat verstandig?

"Kijk nou eens!" riep ik. "Dit is nou precies wat ik bedoelde. Dit gebeurt er nou als er helemaal niemand toezicht houdt!" Vanochtend las ik het verschrikkelijke bericht: het ventje had het niet gered. Verdronken onder de ogen van vele, vele, vele mensen.

Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat ouders/verzorgers verantwoordelijk zijn, maar als je gezellig met je gezin even wilt genieten en je hebt meerdere kinderen dan is er binnen een fractie van een seconde iets mogelijk waardoor je even afgeleid bent en verdwijnt een kind uit je gezichtsveld.

Laten we met zijn allen de ouders in elk geval niet veroordelen, want bijna iedereen verliest zijn/haar kind weleens uit het oog. Juist daarom moeten er op zulke hete dagen gespecialiseerde mensen aanwezig te zijn. Mensen die met verrekijkers op een hoger gelegen plek zitten en de boel in de gaten houden.

LEES OOK op VROUW.nl: Monika’s omgekomen broer had geen uitvaartverzekering

Of dit ongeluk voorkomen had kunnen worden blijft natuurlijk altijd de vraag, maar ik ben ervan overtuigd dat de kans in elk geval groter was geweest. Maar toen ik opzocht waarom er geen strandwacht bij de Toolenburgerplas is, zakte mijn broek echt af.

Vorig jaar zijn er op deze locatie meerdere mensen verdronken. Dit is ook besproken in de gemeenteraad, maar toen is besloten dat men het niet nodig vond om extra toezicht te gaan houden.

'Mocht de Heemsteedse Reddingsbrigade behoefte hebben om op vrijwillige basis te controleren dan was die welkom, maar de gemeente Haarlemmermeer vond het niet nodig om daar geld voor uit te trekken.' Dit bericht stuit mij dan ook ongelooflijk tegen de borst.

Hoe is het mogelijk dat een rijke gemeente zoals de Haarlemmermeer geen geld wil uittrekken voor de veiligheid van haar inwoners? Mensen die daar wonen, leven en recreëren en gebruik maken van faciliteiten die door diezelfde gemeente aangeboden worden?

LEES OOK op VROUW.nl: ’Moeder verdronken Max (4): zeg nooit dat het jou niet zal gebeuren’

De gemeente Haarlemmermeer wil dus wel mooi weer spelen door plassen aan te leggen, door toerisme naar de gemeente te trekken, maar voor hun veiligheid instaan dus blijkbaar niet.

Het enige dat zij vorig jaar na twee dodelijke incidenten nodig vonden was dat de brandweer zo nu en dan een kijkje kwam nemen en dat de handhaving drie maal daags komt kijken of er overlast is.

Maar dit heeft niets met overlast te maken! Dit zijn personen! Kinderen, uw kinderen, waarop toegezien moet worden. Een burgervader of moeder, een gemeentefractie, moet instaan voor de veiligheid van zijn/haar inwoners. En op dit soort 'evenementen', op dit soort drukke en warme dagen, hoort er gewoon extra toezicht te zijn.

Helaas is het voor het jongetje (4) nu te laat. Maar laten wij met zijn allen hopen dat nu dan toch eindelijk de ogen open gaan en dat er vanaf nu op zulke drukke dagen wel extra toezicht komt. Want geloof mij, daar ga je in de toekomst levens mee redden op deze mooie plek. Een plek waar nu toch een derde zwarte rand omheen zit.

Meer ’verhalen achter het nieuws’ lees je op VROUW.nl.