Nieuws/Binnenland
2314824
Binnenland

Michael P. overweegt hoger beroep

UTRECHT - Michael P. overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank in Utrecht dinsdag. P. werd veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber.

Zijn advocaten laten in een persbericht weten dat het verweer van de verdediging op een aantal „essentiële onderdelen” niet is gevolgd. Volgens hen moet het vormverzuim tijdens de aanhouding van P. strafverminderend werken. P. werd bij zijn arrestatie hardhandig aangepakt en bedreigd met een gemuilkorfde hond. Het OM had daar doelbewust voor gekozen. Het was een uitzonderlijke situatie, misschien was Faber nog in leven. Ook de rechtbank vond dit niet zwaarwegend genoeg voor een minder zware straf.

De advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte zetten namens P. ook vraagtekens bij de vooropgezetheid van het handelen. De rechtbank oordeelde dat P. met een plan handelde, volgens de advocaten hebben de persoonlijkheidsstoornis en gebrekkige ontwikkeling van P. een belangrijke rol gespeeld bij het plegen van de feiten.

Ook menen zij dat de straf van P. vele malen hoger is dan in soortgelijke strafzaken. „In overleg met cliënt wordt besloten of hoger beroep wordt ingesteld”, aldus de advocaten. Dat moet binnen twee weken gebeuren.