Nieuws
231524
Nieuws

Allianz sluit deal over woekerpolissen

Allianz geeft alle gedupeerden minstens €500 terug.

Allianz geeft alle gedupeerden minstens €500 terug.

Amsterdam - Allianz gaat klanten compenseren die een beleggingsverzekering bij het bedrijf hebben afgesloten en zich daarna gemeld hebben bij de Vereniging Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces.

Allianz geeft alle gedupeerden minstens €500 terug.

Allianz geeft alle gedupeerden minstens €500 terug.

Van onze DFT-redactie

Dat melden de verzekeraar en de claimorganisaties in afzonderlijke persberichten. Gedupeerden krijgen minimaal €500 terug. Hoeveel elke gedupeerde precies krijgt, hangt af van zijn of haar individuele situatie. Allianz wil niet zeggen hoeveel klanten onder dit akkoord vallen, of wat de totale compensatie zal zijn, omdat dat een verkeerd beeld kan scheppen.

Geheimhouding

Wel benadrukt het bedrijf dat gecompenseerde consumenten geen geheimhoudingsclausule hoeven te ondertekenen.

„Dit is voor de betrokken polishouders, maar ook voor ons, een belangrijk moment. We kunnen ons nu samen met onze klanten nog meer richten op de toekomst”, zegt Allianz, in Nederland een relatief kleine speler maar een reus op de wereldmarkt voor verzekeringen. Het bedrijf zegt ’al jaren’ te streven naar een oplossing voor zijn woekerpolisklanten.

’Historisch’

Voor de claimorganisaties is het de eerste tegemoetkomingsregeling die met een verzekeraar wordt gesloten. Over het akkoord is ’meer dan een jaar’ onderhandeld. De clubs spreken nu van een ’historisch moment’. „De druk op andere verzekeraars om een regeling te treffen neemt nu toe”, schat Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces. „Deze regeling heeft een formule waarin alles is meegewogen.”

De leden van de claimorganisaties moeten naar verwachting nog even op hun geld wachten – de afwikkeling kan volgens de drie wel een half jaar in beslag nemen. Lijesen: „Maar de bedragen zijn in veel gevallen aanzienlijk: voor sommigen gaat het om tienduizenden euro’s.” Gedupeerden die zich nog niet bij een van de betrokken claimclubs gemeld hebben, kunnen dat nu ook niet meer doen: de regeling geldt alleen voor polishouders die zich al hadden gemeld.

’Overvallen’

Opvallend is wel dat een vierde claimclub, de stichting Allianz Dinplan Dupe, niet aan de schikking meedoet. Advocaat Adri Kranenburg van de stichting, die namens 150 gedupeerden opereert, zegt dat hij ’totaal overvallen’ is door het nieuws van de regeling. „Kennelijk is er buiten ons om onderhandeld, want we dachten dat we aan tafel zaten.”

Allianz wil alleen kwijt dat Dinplan Dupe ’op een gegeven moment’ niet meer mee-onderhandelde, maar verwijst voor een reden voor die breuk terug naar de stichting – die dus van niets zegt te weten. Ad Flipse, de voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, zegt dat Dinplan Dupe „tot drie of vier weken geleden wel aan tafel zat, en de contouren van het akkoord heeft kunnen zien”.

Zaterdag vergaderen de leden van Dinplan Dupe over het schikkingsvoorstel dat Allianz aan hen heeft gedaan.

Hoger beroep

Allianz is zeker niet de enige verzekeraar die de kwestie van de woekerpolissen aan het afwikkelen is. Dat gaat bij de ene partij wat vriendelijker dan bij de andere: branchegenoot Nationale-Nederlanden verloor vorige week nog een hoger beroep bij klachteninstituut Kifid.

De komende weken en maanden staan meer rechtszaken en uitspraken in de woekerpolisaffaire op de rol. Toch kan het nog jaren duren voor alle gedupeerden van de grote verzekeraars weten op welke compensatie ze recht hebben.