Nieuws/Buitenland
231528
Buitenland

Merkel niet langer tegen homohuwelijk

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de deur opengezet voor het homohuwelijk in haar land. Op een bijeenkomst in Berlijn liet de CDU-leider blijken niet meer tegen een vrije stemming in de Bondsdag over de kwestie te zijn. Merkels coalitiepartner SPD wil nu een stemming daarover afdwingen, zo liet partijleider Martin Schulz dinsdag weten.

Een ruime meerderheid in het Duitse parlement zal bij het wegvallen van de fractiediscipline voor het homohuwelijk stemmen, zo is de verwachting. Of het nog deze week tot een stemming komt, voordat de Bondsdag met reces gaat, is niet duidelijk. Als de fractie van CDU en de Beierse zusterpartij CSU niet meewerken, wil de SPD zich dinsdagmiddag beraden op verdere stappen, zei Schulz.

Van de partijen in de Bondsdag was alleen de CDU/CSU-fractie nog tegen het openstellen van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht. Merkel noemde het maandagavond op een bijeenkomst van een Duits vrouwentijdschrift jammer dat over het homohuwelijk standpunten worden ingenomen op congressen van politieke partijen, en sprak van een „zeer individuele kwestie”. Ze ziet liever een discussie die „in de richting van een gewetenskwestie” gaat voor individuele parlementariërs.

Duitsland kent sinds 2001 een geregistreerd partnerschap. Anders dan in Nederland staat dit alleen open voor koppels van gelijk geslacht. Het verschil met het huwelijk zit hem onder meer in het recht om kinderen te adopteren.

De sociaaldemocratische SPD besloot zondag op een partijcongres alleen in het volgende kabinet te stappen als het homohuwelijk mogelijk wordt. De Groenen en de liberale FDP hadden deze voorwaarde al eerder gesteld. In september zijn in Duitsland parlementsverkiezingen.