Nieuws/Binnenland
2316357
Binnenland

Nederlanders dupe bij uitblijven Brexit-deal

Den Haag - Als de Britten en de EU geen deal kunnen sluiten over de Brexit, kan dat gigantische gevolgen hebben voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk én voor Engelsen die hier wonen. CDA, VVD en PvdA maken zich zorgen. Ze willen dat het kabinet regelt dat deze mensen in elk geval kunnen blijven wonen en werken waar ze blieven.

Dat blijkt uit gezamenlijke Kamervragen van deze drie partijen. Ze zien dat de kans toeneemt dat er geen deal gesloten zal worden over een ’soepele’ Brexit. Als die deal niet gesloten kan worden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, zijn de eerdere sussende woorden over verblijfsregelingen waarschijnlijk weinig waard. Nederlanders in het VK en Britten die hier wonen, moeten dan wellicht toch het land uit.

Afspraken

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt, samen met zijn VVD-collega Anne Mulder en PvdA-leider Lodewijk Asscher, aan het kabinet om aan afspraken te werken waardoor deze mensen sowieso kunnen blijven wonen en werken waar ze willen. Ook als de EU en het VK er niet uitkomen wat betreft de Brexit.

De partijen krijgen veel signalen van ongeruste Nederlanders die aan de overkant van de Noordzee wonen en werken. CDA, VVD en PvdA vragen het kabinet om voor deze mensen een speciale helpdesk in te richten bij consulaten en ambassades waar ze terecht kunnen met vragen over verblijfsrecht.