Nieuws/Buitenland
231665
Buitenland

Imago VS lijdt onder Trump

WASHINGTON - Noord-Korea heeft de Amerikaanse president Donald Trump hard aangevallen. Trump voert een dictatoriaal beleid zoals Adolf Hitler, schreef het staatspersbureau KCNA dinsdag in een hoofdartikel. Het America First-beleid van de Verenigde Staten onder de nieuwe president komt volgens de Noord-Koreanen neer op nazisme in de 21e eeuw.

De Amerikaanse versie van het nationaalsocialisme waar het Noord-Koreaanse artikel Trump van beschuldigt, zou het fascisme van de vorige eeuw ver overtreffen in meedogenloosheid, wreedheid en chauvinisme. De VS zouden andere landen het recht ontzeggen zich te ontwikkelen, puur in Amerikaans belang.

De verbale uithaal vindt plaats in de context van het conflict tussen de VS en Noord-Korea over het kernwapen- en raketprogramma van het stalinistisch geregeerde land. Trump herhaalde maandag zijn waarschuwing aan het Noord-Koreaanse regime. Het land is volgens de Amerikaanse president een grote bedreiging. Daaraan moet waarschijnlijk snel iets gedaan worden, zei hij in Washington.

Het conflict heeft de verhoudingen tussen de twee landen de afgelopen tijd sterk onder druk gezet. Nog vorige week noemde de oficiële Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun Trump onder meer „een gek.” Noord-Korea bestempelde president George W. Bush in 2004 al eens tot een „despoot die Adolf Hitler in de schaduw stelde.”