Nieuws/Binnenland
2316838
Binnenland

Crash historisch vliegtuig van binnenuit gefilmd

AMSTERDAM - Op Youtube zijn huiveringwekkende beelden opgedoken van de crash met het historische vliegtuig Convair 340 in Zuid-Afrika, melden verschillende luchtvaartwebsites.

Een man filmde van binnenuit hoe het toestel neerstortte. Op de angstaanjagende beelden van een passagier is te zien dat een motor in brand staat. Vanaf zijn zitplaats ziet de onbekende filmer alles van dichtbij gebeuren. „We moeten terug naar de landingsbaan. Dit ziet er heel slecht uit”, klinkt het nog relatief kalm.

Als het toestel neerstort, gaat het beeld op zwart, maar loopt de camera nog door. Na enkele seconden wordt de camera, vermoedelijk een mobiele telefoon, weer opgeraapt en is te zien hoe de passagiers in paniek worden geëvacueerd.

Bekijk de video hier:

Aviodrome

Bij de vliegtragedie vielen twee doden: één op de grond en één in het vliegtuig. Drie Nederlandse vliegtuigtechnici van luchtvaartmuseum Aviodrome overleefden de crash. Ze werden met relatief lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht en zijn inmiddels terug in Nederland.

Het vliegtuig uit 1954 was door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan luchtvaartmuseum Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zou het historische toestel deze zomer dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen.