Nieuws/Binnenland
2318592
Binnenland

Celstraffen tot 9 jaar voor Angels-kopstukken

AMSTERDAM - Drie kopstukken van de Haarlemse Hells Angels-chapter hebben celstraffen tot negen jaar opgelegd gekregen. In de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp noemde de rechtbank hen de leiders van een criminele organisatie, „die het plegen van strafbare feiten faciliteerde en stimuleerde.”

Chapterpresident Lysander de R. (36) kreeg de hoogste straf. Zijn secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) kregen respectievelijk zeven en vijf jaar celstraf. De straffen vielen lager uit dan de eisen, omdat de rechtbank het drietal op diverse onderdelen van de aanklacht vrijsprak. Tegen De R. was vorige maand veertien jaar celstraf geëist, tegen Van der H. en L. ieder tien jaar.

De drie werden vorig jaar januari aangehouden bij een gecoördineerde actie, waarbij de volledige Haarlemse chapter werd opgerold. Volgens de rechtbank is de chapter nadat De R. er in 2014 aan de macht kwam uitgegroeid tot een club „met een steeds bedreigender reputatie, waarin de president „het volledige gezag” had. Onder leiding van De R. ontstond „een keihard en beestachtig chapter.” De leden die na zijn verkiezing bleven „wisten wat de lijn was en zetten die voort”, aldus de rechtbank.

Die sprak in het vonnis van „een waar schrikbewind” in Haarlem en omgeving, waarbij „al dan niet willekeurige slachtoffers werden gemaakt” en waarbij de drie kopstukken zich onder meer schuldig maakten aan mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit. De motorclub liet zich leiden door macht en territoriumdrift, plaatste zichzelf buiten de maatschappelijke orde en was „ontwrichtend voor de samenleving.”

Alles was erop gericht de baas in Haarlem te zijn en te blijven, aldus de rechtbank. Die legde de partner van De R., na een eis van 42 maanden, twee jaar celstraf op. Zij was geen lid, maar volgens de rechtbank „een onmisbare schakel” tussen De R. en de andere clubleden in de periode dat hij gevangen zat.

De overige zes leden van de chapter kregen een jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk. Het clubhuis in Haarlem gaat onder de hamer. Van de opbrengst gaat 50.000 euro naar de Staat.