Nieuws/Buitenland
231897
Buitenland

Ook na ’Raqqa’ Amerikaanse wapens naar YPG

MÜNCHEN - De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis houdt de mogelijkheid open dat de Verenigde Staten de Koerdische YPG-militie in Syrië na de val van het IS-bolwerk Raqqa van wapens en materieel blijven voorzien. Volgens NAVO-bondgenoot Turkije, dat de YPG als een gevaar beschouwt, heeft Mattis schriftelijk verzekerd dat de Amerikanen de wapens terughalen als Islamitische Staat verslagen is.

De minister sprak dit niet direct tegen. „Wij zullen doen wat wij kunnen”, zei hij tegen journalisten die met hem meereisden naar Duitsland. Hij wees er op dat de YPG al goed bewapend was voordat de VS vorige maand specialistischer materieel aanboden voor de stadsoorlog in Raqqa. Ook zei hij dat de strijd tegen IS na de inname van Raqqa nog niet voorbij zal zijn.

Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die sinds midden jaren tachtig een gewapende strijd voert in het zuidoosten van het land. Mattis spreekt zijn Turkse ambtgenoot Fikri Isik donderdag in Brussel.