2319039
Binnenland

Kamer wil opheldering van minister Blok

Stef Blok

Stef Blok

DEN HAAG - Coalitiepartner D66 wil uitleg van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over zijn „onbegrijpelijke” opmerkingen over de ’mislukte staat’ Suriname en de multiculturele samenleving. Ook andere partijen willen opheldering.

Stef Blok

Stef Blok

„De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving”, laat Kees Verhoeven (D66) weten.

’Deze reactie past niet’

Sadet Karabulut (SP) vindt dat Blok zijn woorden moet terugnemen. „Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde niet.”

„Buitengewoon onprofessioneel”, noemt Lilianne Ploumen (PvdA) de uitspraken van de VVD-minister. Zij heeft net als de PVV inmiddels Kamervragen gesteld. Zij maakt zich vooral zorgen over wat de uitspraken betekenen voor het beeld van Nederland in het buitenland. Ook wijst zij erop dat Blok in de EU met Oost-Europese landen overlegt over de herverdeling van vluchtelingen. „Hoe denkt u de Europese afspraken over migratie vorm te gaan geven als vluchtelingen in landen als Polen en Tsjechië niet over straat kunnen?”, zo vraagt zij de minister.

Haaks

PVV-leider Wilders wil juist van premier Rutte weten waarom het kabinet beleid voert dat „volstrekt haaks staat op de woorden van minister Blok door multiculturalisme te koesteren in plaats van te bestrijden, door mensen te laten wonen in wijken waarin ze enorm last hebben van de bijeffecten van de multiculturele samenleving....”

De PVV geeft totaal geen moeite met Bloks analyse. „Blok heeft gelijk”, zegt Wilders’ partijgenoot De Roon. „Suriname is een failed state. Excuses zijn helemaal niet nodig.”

’Lomp’

Kamerlid Ten Broeke van Bloks eigen VVD noemt diens uitspraken ’lomp’. „Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus.”