Nieuws/Binnenland
231912
Binnenland

Wereldwijde aanval op havengigant APM

Containerterminals Rotterdam gehackt

ROTTERDAM - Containerterminals van APM, waaronder die in Rotterdam, zijn aangevallen door hackers. Het gaat om een wereldwijde aanval met ransomware. Hackers hebben de computers van APM overgenomen. Pas als het bedrijf met geld over de brug komt, kunnen de computers weer gebruikt worden. Volgens het gerenommeerde beveiligingsonderzoeksbedrijf Fox-IT heeft de cyberaanval ook andere partijen in Nederland getroffen.

Volgens RTV Rijnmond krijgen medewerkers de melding te zien “Oeps, al uw belangrijke bestanden zijn versleuteld. Als u deze tekst leest, zijn uw bestanden niet meer toegankelijk. Mogelijk zoekt u naar een manier om uw bestanden te herstellen, maar verdoe uw tijd niet. Niemand kan uw bestanden herstellen zonder onze hulp. We garanderen dat u al uw bestanden gemakkelijk kunt herstellen. Het enige dat u hoeft te doen, is te betalen. Volg de volgende instructies.” De hackers vragen 300 dollar per gehackte computer.

Ook het werk van APM op de Maasvlakte ligt daardoor stil. In totaal zijn zeventien containerterminals van APM getroffen door de ransomware.

LEES OOK: ’Meer Nederlandse bedrijven getroffen door cyberaanval’

APM, onderdeel van de AP Moller-Maersk organisatie, is met 20.000 medewerkers en 64 containerterminals actief in 60 landen. APM is een grote speler in de Rotterdamse haven. Het bedrijf heeft een capaciteit van in totaal 6 miljoen containers.