Nieuws/Binnenland
2320388
Binnenland

Wandelaars gediskwalificeerd om ’fraude’

NIJMEGEN - De organisatie van de Vierdaagse heeft tot nu toe drie wandelaars van het parcours gehaald, omdat zij volgens marsleider Henny Sackers hebben „gefraudeerd.” Twee wandelaars probeerden de startprocedure te omzeilen en een derde gebruikte een stok bij het lopen, wat volgens de reglementen verboden is.

Vierdaagselopers krijgen een vroege of een late start toegewezen. Dat is nodig voor de veiligheid van de enorme mensenmassa. Daarbij is het late starttijdstip, tot 7.30 uur voor de 30 kilometer-lopers onder veel wandelaars weinig populair. Daarom mengden enkelen zich onder de vroege starters en zetten onderweg dan zelf een knipje in hun controlekaart met een NS-tang.

Toen de organisatie hiervan, mede door klachten van medewandelaars, lucht kreeg werd een speciale kniptang aangeschaft die een eigen unieke afdruk achterlaat op de startkaarten die per starttijd een aparte kleur hebben. Door op de eerste dag al direct na de start bij de Waalbrug een controlepost in te richten waar een knipje moest wordt gehaald, konden te vroeg gestarte fraudeurs bij de finish eenvoudig worden opgespoord.

Prompt liepen op de eerste dag twee wandelaars tegen de lamp, zo maakte marsleider Henny Sackers vanmiddag bekend. “Eentje is gediskwalificeerd, een tweede ging er na ontdekking snel vandoor en is vanochtend niet meer gestart,” zo meldt hij.

Sackers kondigt ook aan met de kroegeigenaren in het centrum rond de tafel te willen om de ergernis te bespreken die vanmiddag bij veel wandelaars ontstond toen ze vlak voor de finish een half uur stil stonden bij de Nijmeegse Hertogstraat. Hier was het vanwege roze woensdag zo druk met feestende toeschouwers dat lopers zich door de massa moesten persen. Het liep hierbij volledig vast, waardoor er zelfs duw- en trekpartijen ontstonden. “Dat gaat zo niet, overdag is de wandelaar het belangrijkste,” aldus de marsleider.

Sackers ziet weinig in het overal met dranghekken afgrendelen van de wandelroute, maar wil wel met de kroegbazen in overleg over eigen maatregelen om verstoppingen te voorkomen: “Anders moeten we de wandelroute verplaatsen naar straten zonder horeca”, aldus de Vierdaagse-baas.