Nieuws/Binnenland
2320616
Binnenland

Meer dan 100 spuitbussen en 480 blikjes bier

Nu al feest op de Nederlandse Tour-berg

Amateurrenners waanden zich een dag voor het peloton langskomt ook even een Tour-held, met bierdrinkende fans en al.

Amateurrenners waanden zich een dag voor het peloton langskomt ook even een Tour-held, met bierdrinkende fans en al.

Huez - UPDATE 13.10 UUR Volg hier live de duizenden Nederlanders die de renners de Alpe d’Huez opjuichen! Onze verslaggevers Niels Kalkman en Pim Sedee zijn erbij.

Amateurrenners waanden zich een dag voor het peloton langskomt ook even een Tour-held, met bierdrinkende fans en al.

Amateurrenners waanden zich een dag voor het peloton langskomt ook even een Tour-held, met bierdrinkende fans en al.

Tekst gaat hier onder verder

Een paar bochten onder de top van de befaamde Nederlandse berg is het een drukte van jewelste. Tussen de amateurfietsers die een dag voor de ’echte’ renners de Alpe d’Huez beklimmen, stijgt een verflucht op. De daders: Nederlanders. Hoe kan het ook anders. „Woensdag hebben we een kilometer lang portretten gemaakt”, vertelt William, ’woordvoerder’ van de ’koppenmakers van het Nederlandse wielrennen’. „Toen zijn er 35 spuitbussen doorheen gegaan”, lacht de straatkunstenaar.

Portretten

De ingrediënten voor de vriendengroep uit Oldebroek zijn simpel: als er een grote koers is, trekken de vijf eropuit in hun witte busje en spuiten ze, daags voor de renners er zijn, portretten en aanmoedigingen op het asfalt.

„We hebben nog zo’n zeventig spuitbussen”, vertelt Wilfred. „Dus we kunnen nog wel even vooruit.” Woensdag hadden ze er al ’een kilometertje op zitten’. En op de grond spuiten ze ’geen rommel’: „Dertig seconden na het spuiten is de verf al droog. Zo voorkomen we dat er strepen op het asfalt komen.”

Nederlandse bocht

Wie echter op zoek is naar de befaamde ’Nederlandse bocht’, komt op de Alpe d’Huez dit jaar helaas bedrogen uit. Vanwege het circus dat daar de afgelopen jaren soms bijna uit de hand liep, grepen de lokale autoriteiten in: er is in bocht zeven bijna geen plek meer voor campertjes.

„En de organisatoren van vroeger willen het ook een beetje binnen de perken houden”, vertelt Sven van de vriendengroep ’Heerhugowaard On Tour’. Dus zijn de Nederlanders een beetje uitgewaaierd over de berg. Het maakt de hele berg een stuk Nederlandser”, vertelt de wielerfan die al sinds zondag een stukje hoger op de berg staat.

Met een vriendengroep van zes staan de fanaten al vier jaar op ’het mooiste plekje van de berg’. „Als hier geen plek zou zijn, zou ik omdraaien en weer naar huis gaan”, lacht de Noord-Hollander. Zijn vriend vult aan: „Vanuit hier kun je de renners zien aankomen, en genieten ze mee van onze muziek.” De groep vrienden heeft bij elkaar exact 480 blikjes Heineken meegenomen. „We moeten nog even kijken of we het daar wel mee redden”, zegt Sven twijfelend. „Het gaat erg hard.”

Hoe hij de blikjes koud houdt? „Bij een campingwinkeltje, hiernaast, kopen we zakken ijs. Daar zetten we de blikjes in, en dan gaat dat best prima.”

De Alpe d’Huez is inmiddels op slot voor auto’s en campers, maar toch wordt het nog veel drukker met mensen die liftend, fietsend of soms zelfs wandelend omhoog komen.

Thuiskijkers houden hun hart soms vast: zoveel dronken wielerfans en het wringende peloton op een smalle weg. Gaat dat wel goed? „Ik denk het wel”, vertelt William. „Er is veel haat naar Sky en Chris Froome, maar de Nederlanders zullen hem niets aandoen.” Hij heeft, bekent hij, ook lelijke dingen over de Sky-renner op het asfalt gekalkt. „Maar je moet wel van zo iemand afblijven.” Dat vindt ook Sven: „Het moet veilig blijven.”