Nieuws/Binnenland
2321530
Binnenland

Smoothiemixen teruggehaald om bacterie

STEENBERGEN - Fresh Fruit Express International roept twee diepgevroren mixen voor smoothies terug die mogelijk besmet zijn met de bacterie Listeria monocytogenes. In de mixen zit pastinaak, dat uit een Hongaarse fabriek van producent Greenyard komt. De Hongaarse autoriteiten hebben daar te hoge waarden van de bacterie vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde al eerder voor de producten van de fabriek.

Het gaat nu om Veggie Express Green Smoothie mix en de Veggie Express Red Smoothie mix. De codes ervan staan op de website van de NVWA. De mixen zijn uit de handel genomen. Bedrijven die ze via de horecagroothandel kochten, worden opgeroepen ze niet te verwerken. Consumenten die ze in huis hebben, worden geadviseerd ze niet te gebruiken omdat dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen risico ernstig ziek te worden, aldus het bedrijf.

Besmette diepvriesgroenten van Greenyard hebben sinds 2015 voor zover bekend tot nog toe zeker 47 Europeanen ziek gemaakt sinds 2015. Negen van hen zijn overleden.