Nieuws/Binnenland
232168
Binnenland

Leidse ’pest-professor’ vertrekt

Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn

Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn

Leiden - Het is einde oefening voor de Leidse ’pest-professor’ Rien van IJzendoorn. De internationaal vermaarde hoogleraar pedagogiek vertrekt per komende week bij de Universiteit Leiden. Zijn positie was onhoudbaar geworden.

Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn

Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn

Het faculteitsbestuur van de universiteit heeft vandaag bekendgemaakt dat er een overeenkomst met de hoogleraar is gesloten waarin is vastgelegd dat hij niet meer terugkeert op zijn werkplek tot zijn pensioen in mei 2018. Hij dient daarvoor verlof op te nemen. Tot die tijd mag hij promovendi begeleiden die daar nadrukkelijk om verzoeken.

De omstreden hoogleraar pedagogiek Van IJzendoorn voerde afgelopen jaren samen met zijn vrouw professor Adriana Bus en collega professor Marian Bakermans een waar schrikbewind op het Instituut voor Pedagogische Wetenschappen. Hun intimidaties leidden er volgens een intern rapport toe dat diverse wetenschappers werden ontslagen, overspannen raakten of met ruzie vertrokken.

Van IJzendoorn was in april door de universiteit al verzocht om niet meer op het instituut langs te komen. Volgens het vernietigende rapport van waarnemend directeur Eric Fischer werd het werkklimaat onder Van IJzendoorn gekenmerkt door „angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken.”

In een schrijven aan zijn medewerkers van de faculteit meldt Van IJzendoorn dinsdag dat hij diep geschokt is door „vage, beledigende en ongefundeerde beschuldigingen” die tegen hem zijn ingebracht en het „laffe lekken daarvan naar De Telegraaf. Dat was beneden alle peil.” De hoogleraar noemt het triest dat hij na bijna veertig jaar zo afscheid moet nemen.

Zijn collega Marian Bakermans zou volgens bronnen binnen de Universiteit Leiden al geruime tijd niet meer op het pedagogisch instituut zijn geweest. Het is onduidelijk of zij aan zal blijven. Professor Adriana Bus vertrok al eerder.