Nieuws/Binnenland
232186
Binnenland

Tweede Kamer niet enthousiast over terreurplan

Hoogleraar Cleiren: ’wild idee’ van Wilders

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders

LEIDEN - UPDATE 16.17 uur - Professor Tineke Cleiren, hoogleraar strafrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden, ziet weinig in het initiatiefwetsvoorstel van Geert Wilders om potentiële terroristen preventief op te sluiten. De preventieve termijn zou maximaal een half jaar mogen duren, aldus de politiek leider van de PVV.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders

„Het is mooi voor de bühne, maar ik zie dit niet snel werkelijkheid worden en ik vind dit een nauwelijks serieus te nemen voorstel”, zegt Cleiren over het voorstel. Ze noemt het „een wild idee.”

LEES ONS VERHAAL: ’Potentiële terrorist preventief opsluiten’

„Wilders haalt een hele hoop zaken door elkaar.” De wetgeving schiet volgens haar niet tekort; er zijn voldoende wettelijke mogelijkheden om voorbereidingshandelingen voor terrorisme of vermoedens daarvoor aan te pakken.

„Wilders stelt dat er te weinig mensen zijn om potentiële terroristen te volgen en aan te pakken. Nou, dat is een praktisch probleem dat opgelost kan worden door meer geld voor mensen bij de AIVD beschikbaar te stellen. Daar heb je dan geen nieuwe wet voor nodig, lijkt me.”

Cleiren stelt ook dat de AIVD niet bevoegd is om mensen op te pakken. De dienst is volgens haar toegerust om inlichtingen te verzamelen en informatie te vergaren en die vervolgens met de opsporingsautoriteiten te delen, niet om achter mensen aan te jagen. „De AIVD heeft niet de bevoegdheid om mensen van hun vrijheid te beroven.”

In het voorstel ontbreekt volgens Cleiren de basis van onze wetgeving: „Je hebt startinformatie nodig, een basis waarop je iemand kunt aanhouden op vermoedens van een strafbaar feit. In dit voorstel kun je bij het kopen van een bus haarlak bij de drogist bij wijze van spreken al worden opgepakt.”

<h2>Kamer niet enthousiast over terreurplan </h2>De Tweede Kamer is niet enthousiast over het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om potentiële terroristen op aanwijzing van de inlichtingendienst AIVD preventief een halfjaar op te sluiten.

D66-leider Alexander Pechtold noemt het plan kansloos. Volgens hem druist het in tegen de rechtstaat. Pechtold denkt dat er wel winst is te boeken bij de aanpak van terroristen als Europese veiligheidsdiensten beter samenwerken.

,,Wat voor het CDA geldt is dat we wel iets moeten doen wat binnen onze rechtstaat past. Als we iedereen op basis van de AIVD gaan vastzetten wordt het erg ingewikkeld'', aldus CDA-leider Sybrand Buma. ,,We moeten wel zorgen dat die mensen die gevaarlijk zijn en verdacht worden van strafbare feiten, dat we die van straat plukken.''

De VVD laat weten de ,,de behoefte te delen'' om potentiële terroristen vroegtijdig op te pakken. ,,Uitgangspunt voor de VVD is wel dat iemand achter de tralies komt te zitten op basis van een juridische grondslag en niet op basis van willekeur. Op dat laatste zullen we het wetsvoorstel beoordelen'', aldus VVD-Kamerlid Ockje van Tellegen.

Ze benadrukt dat het huidige kabinet maatregelen heeft genomen om de kans op een aanslag te verkleinen. Ze wijst op de nieuwe wet over uitbreiding van de voorlopige hechtenis voor terrorismeverdachten, die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag naar de Kamer stuurt.