Nieuws/Binnenland
2323123
Binnenland

Toch onderzoek Maleisië naar dood Ivana Smit

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de familie van de overleden Ivana Smit laten weten dat er in augustus een zogenoemde ‘gerechtelijke lijkschouwing’ plaatsvindt. Het is voor het ministerie onduidelijk wat tijdens die zittingen precies besproken zal worden en of er getuigen worden gehoord.

Het onderzoek naar Ivana’s dood loopt al sinds haar overlijden in december 2017. De communicatie tussen lokale autoriteiten en de nabestaanden verliep vanaf het begin moeizaam. Ruim een half jaar nadat Ivana stierf bestaat er twijfel bij nabestaanden over de doodsoorzaak.

De familie zoekt wanhopig naar gedetailleerde informatie over het overlijden van Ivana, maar beschikt daar tot op de dag van vandaag niet over. Oom Fred Agenjo, die namens haar ouders het woord voert, is tevreden over de vervolgstap in het onderzoek.

Agenjo: ,,Ik hoop dat de zittingen openbaar zijn, zodat iedereen kan horen wat de patholoog te zeggen heeft over de doodsoorzaak van Ivana. Daarnaast zou het mooi zijn als de voertaal Engels is, zodat het ook voor ons te volgen is.”

Advocaat Sébas Diekstra: ,,Er bestaat een kans dat de plotselinge dood van het Nederlandse model Ivana Smit in Maleisië toch zal worden behandeld als misdrijf. Tot op heden bestempelden lokale autoriteiten het sterfgeval als ‘een plotseling overlijden’.”

De achttienjarige vrouw overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Op haar lichaam is letsel aangetroffen dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden.